45nm és új platform az AMD-től is

Meglehetős késéssel ugyan, de előállt végre az AMD is a maga első 45 nm-es processzoraival; egész pontosan hármat neveztek meg, ami ugyan még így is messze van az Intel 16 db-os választékától, de a semminél már így is több.

45nm és új platform az AMD-től is

Meglehetős késéssel ugyan, de előállt végre az AMD is a maga első 45 nm-es processzoraival; egész pontosan hármat neveztek meg, ami ugyan még így is messze van az Intel 16 db-os választékától, de a semminél már így is több (bár még kereskedelmi forgalomban nem lesznek jó ideig).

Az új darabokat az IBM-el közösen fejlesztették, egyesítve az AMD saját négymagos technológiáját a kisebb és hatékonyabb, 45 nm-es csíkszélességgel, amelynek eredményeképp (a Penrynekhez hasonlóan) változatlan fogyasztás és hőtermelés mellett képesek az eddigieknél jobb teljesítményt nyújtani.

Név szerint a következő új procikról tettek említést: Deneb, Shanghai és Griffin. A Deneb az asztali gépekhez tervezett változat, a Shanghai a szerver-szintű, míg a Griffin a mobil, amire pillanatokon belül visszatérünk kicsit bővebben is. A Deneb és a Shanghai kapcsán még azt is megemlítették, hogy "valamikor később az év folyamán" válnak majd elérhetővé az asztali Phenom, valamint az erőteljesebb Opteronok egy- és kétfoglalatos fejlesztéseiként is. Ez a "valamikor később" csak azért lehet aggályos a cég számára, mert ha nem vigyáznak, akár egy évvel is lemaradhatnak végül az Intel mögött.

Ami pedig a Griffin-t illeti (amely egyébként Turion Ultra néven is ismeretes), ez egy kétmagos egység, magonként 1MB L2 gyorsítótárral, valamint HyperTransport 3.0-támogatással. Memória terén legfeljebb 8 GB DDR2 RAM-ot kezel, bár azt akár 800 MHz-en is. Ennek megjelenését az új, Puma névre hallgató laptop-platformjukkal együtt 2008 közepére tervezik, egy új grafikai chipset társaságában. Ez utóbbinak az értékéből azonban sajnos valamennyit levesz az a tény, hogy részben régebbi technológiákon alapul majd.

Mindenesetre azonban felszereltségét tekintve a Puma keretei között, RS780M-es chipsettel és Wi-Fi adapterrel (valamint opcionálisan akár videókártyával is) kombinált Griffin (úgy is, mint Turion Ultra) méltó vetélytársa lehet az Intel üdvöskéinek - főleg, ha még azt is hozzávesszük, hogy az RS780M nem csak, hogy DirectX 10-kompatibilis, de ha hinni lehet a híreszteléseknek, akkor még akár négyszer olyan gyors grafika-kezelésre is képes lehet, mint az Intel X3100-asa. Mi több, támogat még HDMI-t, HDCP-t és DisplayPort-ot is, bár ez utóbbinak a megvalósításáról a rendszerépítőknek kell megfelelően gondoskodniuk.

A Puma rendszerek várhatóan az év második negyedének a vége felé érkeznek majd, az áruk pedig a forgalmazók egyes konfigurációitól függően bárhol lehet $699 és $2.500 között.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward