4+4 magos chipet fejleszt a Samsung

A Samsung az Exynos termékcsaládot egy igazán takarékos erőművésszel egészítheti ki a következő év során. A lapka ezúttal is az ARM licence alapján készül, viszont már nem csak a kifejlesztett magokat és a grafikus egységeket, hanem a sokkal komplexebb big.LITTLE architektúra egészét vették kölcsön.

4+4 magos chipet fejleszt a Samsung

A Samsung az Exynos termékcsaládot egy igazán energiatakarékos erőművésszel egészítheti ki a következő év során. A lapka ezúttal is az ARM licence alapján készül, viszont már nem csak a kifejlesztett magokat és a grafikus egységeket, hanem a sokkal komplexebb big.LITTLE architektúra egészét vették kölcsön a Samsung mérnökei.

Az újdonság alapját a Cortex-A15 magok adják majd, akárcsak az Exynos 5250-nek és a hamarosan befutó Exynos 5450-nek, ám ezúttal az energiatakarékosságot segítő Cortex-A7 magok is lesznek mellettük. (Persze egyszerre ezek nem lesznek aktívak, vagy az egyik, vagy a másik csokor dolgozik.) A kiszivárgott információk az EETimes hasábjain láttak napvilágot. A big.LITTLE és a mögötte álló technológia már közel sem ismeretlen, mivel hasonlóval az Nvidia Tegra 3-ban már megismerkedhettünk.

Persze a vSMP (4-PLUS-1) architektúra és az ARM megoldása között, azért komoly eltérés van, de ez inkább csak a „korkülönbségnek” tudható be. Az Nvidia azonos alapokra épülő magokat használt fel (Cortex-A9), és csak a gyártási mechanizmus során optimalizálták az alacsonyabb fogyasztásra a plusz magot, ami egyedül volt, így kevés dolog elvégzésére volt alkalmas. A big.LITTLE architektúrás Samsung lapka viszont négy Cortex-A15 és négy Cortex-A7 magot foglal magába, így az energiahatékonysága még jobb, és a szorosabb integráció ezt csak tetézi. Viszont az érme másik oldalán ott van a méret, ahol már nem feltétlenül szerepel jól a big.LITTLE elgondolás, mert nyolc teljes értékű mag azért már nem annyira apró. Mindenképpen érdemes megvárni, hogy a valóságban milyen eredményt produkál a 2013-ban debütáló Samsung chip, és csak ezt követően szabad felette ítéletet mondani.

Az EETimeshoz eljutott információk alapján a főmagok órajele 1,8 GHz körül alakulhat, míg az energiatakarékosságért felelős Cortex-A7-ek 1,2 GHz-ig mehetnek fel. A gyártás 28 nm-en fog zajlani, a másodszintű gyorsítótár 2 MB-os méretet ölthet. A további információkra még várnunk kell.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward