32 magos hálózati processzor 16 nm-es FinFET eljárással

A modern gyártástechnológia alkalmazásával 32 darab ARM processzormagot tartalmazó hálózati processzort készítettek.

32 magos hálózati processzor 16 nm-es FinFET eljárással

A TSMC egy igen fontos bejelentést tett, amelynek lényege: a vállalat 16 nm-es FinFET gyártástechnológiájának használata mellett sikerült tökéletesen működőképes ARM alapú központi egységet készíteni, ami a hálózati eszközök szegmensét veheti célba. Az újdonság a HiSilicon Technologies és a TSMC szoros együttműködésének gyümölcse, így nem meglepő, hogy a felek igencsak örülnek a sikernek.

A TSMC 16 nm-es FinFET gyártástechnológiája meglehetősen komoly előrelépést kínál mind sebesség, mind pedig fogyasztás tekintetében, sőt, a szivárgási áram mértékét is csökkenti. Az új eljárás a TSMC 28 nm-es HPM gyártástechnológiájához képest kétszer nagyobb tranzisztorkapu-sűrűséggel bír. Segítéségével ugyanolyan fogyasztás mellett a korábbinál 40%-kal gyorsabb chipek készíthetőek, de ha a fogyasztás csökkentése a fő szempont, akkor ugyanolyan órajel mellé 60%-kal alacsonyabb fogyasztás társítható, ami igen jól hangzik.

Az új gyártástechnológiával készített, hálózati eszközökbe szánt ARM alapú processzor komoly előrelépés a piacon mind teljesítmény, mind pedig fogyasztás-optimalizáció tekintetében. Az új chip a TSMC termelésben is bizonyított háromdimenziós IC tokozó technológiáját, a CoWoS-t (Chip-on-Wafer-on-Substrate) használja annak érdekében, hogy a 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával készített hálózati processzor és a 28 nm-es csíkszélességet alkalmazó I/O vezérlő egyetlen tokozásban kaphasson helyet, így végeredményként egy költséghatékony megoldás születhet.

CoWoS eljárás. Forrás: TSMC

Az új processzor egyébként 32 darab ARM Cortex-A57-es processzormaggal rendelkezik, amelyek maximum 2,6 GHz-es magórajelen ketyeghetnek. Az ARMv8-es architektúrára támaszkodó központi egység előző generációs társaihoz képest háromszoros teljesítmény-növekedést kínál, ami különösen jól jön a következő generációs vezeték nélküli kommunikációs eszközökben, a routerekben és egyéb hálózati termékekben. A friss chippel tehát komoly teljesítményt kínáló hálózati eszközök készíthetőek, amelyekkel maradéktalanul, időben kielégíthetőek a piaci igények.

A 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával közel egy éve zajlik a kockázati termelés, a frissen bejelentett siker alapján pedig úgy tűnik, a TSMC lassan készen áll az új eljárásra alapozó tömegtermelés megindítására is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward