16 év után végre elkészül a Half-Life remake Black Mesa

Nem volt egyszerű menet, de a jövő hónapban már tényleg itt a teljes változat.

16 év után végre elkészül a Half-Life remake Black Mesa

A Valve által engedélyezett, és a Crowbar Collective nevű rajongói társaságból verbuválódott csapat által fejlesztett Black Mesa március 5-én végre kilép a korai hozzáférésből, és elérhetővé válik a teljes, 1.0-s változat Steamen.

Az mindenesetre biztos, hogy nem volt egyszerű szülés. A projekt eredetileg 2004-ben indult azzal a céllal, hogy az első Half-Life-ot újraalkossák az akkor még friss és ropogós Source motor alatt. Ebből aztán el is készült egy változat, ami ingyenes formában megjelent 2012-ben, és ezt követően kapták meg a készítők az áldást a Valve-tól, hogy egy igazi, kereskedelmi forgalomba kerülő terméket készítsenek.

Ezután három évet kellett várni egészen 2015-ig, mire a játék felkerült a Steamre korai hozzáférésben, és ez a szakasz azóta is tart. Ebben egyébként már benne volt a multiplayer mód egy jelentős szelete, és a kampány egy 10 órás szelete, de további közel öt évnek kellett eltelnie, mire a játék ténylegesen eljutott a teljesnek tekinthető, 1.0-s verzióig.

A Crowbar Collective egyébként nem egyszerűen csak a játék grafikáját javította fel, hanem alaposan kibővítette a játékot, leginkább annak befejezését. Míg az eredeti Half-Life-ban a Xen világ egy körülbelül félórás kis befejezés volt, addig a Black Mesában ez egy több óriás, teljesen új pályavonal.

Egyébként a késés jelentős része is emiatt következett be: a fejlesztők már 2017 júniusában megesküdtek arra, hogy az akkor decemberre halasztott megjelenés lesz a végső dátum: "Alaposan megnéztük, hogy mit is akarunk elérni, és mi lenne a legjobb a játéknak. Az biztos, hogy a Xen pályák minőségét nem érheti csorba, így inkább el kell halasztanunk a megjelenést. Ezzel együtt decemberre akkor is befejezzük a játékot, ha belehalunk" - nyilatkozták akkor.

Ez persze nem sikerült, és további éveket kellett várni a megjelenésre. A Crowbar Collective vezetője, Adam Engels most ezzel kapcsolatban a következőt írta Steamen: "A szerencsének, a kemény munkának és némi tudatlanságnak köszönhetően sosem riadtunk meg, és befejeztük a játékot. Büszkék vagyunk az elvégzett munkára, és úgy gondoljuk, hogy a hamarosan érkező 1.0-s verzió a legjobb, legkifinomultabb és legszórakoztatóbb verziója a Black Mesának".

Engels hozzátette, reméli, hogy mást is tud majd annyira inspirálni valami, mint őket az első Half-Life, és hogy más sem riad majd vissza az akadályoktól és nehézségektől, amikor egy hasonlóan nagy projektbe vág bele.

A Black Mesa tehát jövő hét keddtől lesz megvásárolható a Steamen, mégpedig 19,99 dollárért. Természetesen aki rendelkezik a korai hozzáféréses verzióval, az ingyen és automatikusan megkapja majd az 1.0-s frissítést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap