Shop menü

16 CIKK ÖSSZESÍTÉSE ALAPJÁN A RYZEN 9 7950X3D GYORSABB AZ INTEL AKTUÁLIS CSÚCSPROCESSZORAINÁL

Energiahatékonyság terén szintén az AMD terméke a jobb, nem is kicsivel, ám a processzor és a platform árazása némileg beárnyalja az amúgy meglehetősen pozitív képet...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
16 cikk összesítése alapján a RYZEN 9 7950X3D gyorsabb az Intel aktuális csúcsprocesszorainál

A RYZEN 7000X3D sorozat első két tagja már kapható, ám az AMD csak a RYZEN 9 7950X3D modellt, azaz a csúcsprocesszort küldte ki tesztre a média képviselőinek, a RYZEN 9 7900X3D verziót nem, így utóbbiról egyelőre még csak kevés teszt készült, ám ez az elkövetkező időszakban biztosan változni fog. A RYZEN 9 7950X3D-vel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról ebben az összefoglalónkban írtunk, azóta viszont a 3DCenter jóvoltából megjelent egy érdekes összesítés is, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az említett média munkatársai összesen 16 cikk adatait foglalták össze egy beszédes kis diagrammban, ami megmutatja, hogyan teljesít egymáshoz képest egy nagy átlagot tekintve a Core i9-13900K és a RYZEN 9 7950X3D, sőt, még az Intel abszolút csúcsprocesszorát, a Core i9-13900KS-t is beemelték az összehasonlításba.

A 16 cikk tesztjei kellően változatosak ahhoz, hogy egy objektív, rengetegféle konfigurációt figyelembe vevő végeredmény szülessen, hiszen az eltérő tesztmetódusok jóvoltából a lehető legtöbb felhasználási formát és esetet „modellezni” lehetett, igaz, az összesítés csak a 720p-s és az 1080p-s adatokat tartalmazza. Utóbbi persze nem egy nagy meglepetés, hiszen ezeket szokás használni a processzor teljesítményének meghatározásához, ám a játékosok nem pont ezekben játszanak a csúcskategóriás hardvereken, hanem 1440p és 2160p felbontáson is. Utóbbiaknál már a videokártya is beleszól az eredményekbe, könnyen alakulhat ki GPU-limites környezet, ami nem alkalmas a processzorok teljesítményének mérésére.

Galéria megnyitása

A 16 cikk összesítése egy hiánypótló munka, főleg ilyenkor, amikor az egyes modellek között nagy átlagban elég kicsi a teljesítménykülönbség. A lenti diagram alapján az AMD csúcsprocesszora 3,8%-kal gyorsabb a Core i9-13900K-nál, míg a Core i9-13900KS-hez képest 2,7%-os előnyt tudhat magáénak. Az átlag kiszámolásánál nagyobb súlyozást használtak azoknál a médiáknál, amelyek több játékot teszteltek, hogy a végeredmény is pontosabb lehessen. A kellően színes adathalmaz jóvoltából ez az eredmény már sokat segíthet az erőviszonyok átlagos alakulásának szemléltetésében.

Galéria megnyitása

Az AMD terméke érdekességképpen nemcsak teljesítmény terén bizonyult gyorsabbnak, de energiahatékonyság terén is előnyben van, sőt, utóbbi téren már nem néhány százalékkal jobb, hanem igen nagy mértékben múlja felül az Intel termékeit. Az összesítés alapján az AMD RYZEN 9 7950X3D a tesztek során fogyasztás tekintetében a Core i9-13900K szintjének 53%-át éri csak el, azaz sokkal kevesebbet fogyaszt.

Noha a fenti eredmények egyértelműen az AMD RYZEN 9 7950X3D felé billentik a mérleg nyelvét, a képessajnos beárnyékolja néhány dolog, például az, hogy az AMD Socket AM5-ös platformja csak DDR5-ös fedélzeti memóriát használhat, maga a processzor pedig drágább, mint az Intel Core i9-13900K, hiszen jelenleg 789 eurós áron érhető el, míg a Core i9-13900KS 755 euróért, a Core i9-13900K pedig 606 euróért vihető haza.

Teljesítmény és energiahatékonyság terén nagyot alkotott az AMD, az árazás viszont magasabb, így összességében ismét csak mérlegelni kell, hogy megéri-e az extra befektetést a drágább platform, ki tudjuk-e használni az általa kínált előnyöket, vagy a Core i9-13900K-val járunk-e jobban. Ez az általunk használt alkalmazások és játékok felhozatalától is függ. Más kérdés persze, hogy a csúcsprocesszorok és csúcshardverek vásárlása sokszor nagyrészt érzelmi döntés, ami igazából érthető.

A 3DCenter teljes cikke itt olvasható.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére