10 Gbps-os sávszélesség 802.11ac eszközökkel?

A Quantenna ütős SoC-okat készít, amelyek akár MU-MIMO támogatással, 8 spatial streammel és 160 MHz-es csatornákkal is rendlekezhetnek, így a 10 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség elérésére is lehetőség nyílik.

10 Gbps-os sávszélesség 802.11ac eszközökkel?

A Broadcom 2012 elején mutatta be első 802.11ac támogatást kínáló WiFi vezérlőit, amelyek az 5G sorozatban kaptak helyet. Az 5G itt az ötödik generációt jelöli, nem az 5 Gbps-os sávszélességet. Azóta több felsőkategóriás noteszgépben, okostelefonban, illetve táblagépben is feltűntek a 802.11ac vezérlők, sőt, USB-s és PCI Express alapú 802.11ac adapterekből is egyre több sorakozik a különböző gyártók kínálatában – hogy a routerekről már ne is beszéljünk.

Az első generációs 802.11ac megoldások 80 MHz-es csatornákat, valamint 256-QAM-ot (Quadrature Amplitude Modulation) alkalmaztak, így a három antennával ellátott, három csatornát alkalmazó eszközök esetén 900 Mbps-os maximális valós adatátviteli sebességgel lehetett gazdálkodni.

A fejlődés nem áll meg, ugyanis érkeznek a Quantenna Wave2-es lapkakészletei, amelyek még komolyabb adatátviteli sebességeket kínálnak. A legfrissebb szabványmódosítási tervezet alapján az alábbi újításokra lehet számítani 802.11ac fronton a nem is oly távoli jövőben.

1. Három helyett akár nyolc spatial stream használatára is lehetőség lesz

2. 80 MHz helyett akár 160 MHz-es csatornák is rendelkezésre állhatnak a Wave2-es eszközöknél

3. A Wave2-es megoldásoknál Multi-User MIMO támogatás is érvényben lesz (MU-MIMO)

Amekkora hullámot vetett korábban a Broadcom az 5G márkanévvel, legalább akkora hullámot vethet a Quantenna 10G-je. A MU-MIMO támogatásban rejlő lehetőségek és a 8 spatial stream jóvoltából a Quantenna megoldásai akár 10 Gbps-os WiFi sávszélességet is kínálhatnak majd. A Quantenna 8X8 MIMO megoldása csökkentett interferencia mellett szolgálhat ki egyszerre több 802.11ac eszközt, ami igen jól hangzik. A CES-en bemutatott 4X4-es megoldás sorozatgyártása még az idei év folyamán megindulhat, de a 8X8-as lapkakészlet majd csak a következő év folyamán érkezhet meg.

A 8X8-as 802.11ac WiFi eszközök otthoni felhasználásra ugyan túlzásnak bizonyulhatnak, de vezeték nélküli hidak és üzleti hozzáférési pontok kialakításakor igen jó szolgálatot tehetnek. A megbízható 10G-s WiFi kapcsolat ezzel együtt új alkalmazási területek előtt is megnyithatja az utat. Persze az újdonságok érkezéséig még sok a teendő, ugyanis a fejlesztőknek meg kell birkózniuk a chiptervezés okozta kihívásokkal, a rendszerépítőknek pedig megoldást kell találniuk a tápellátás és az antenna-elhelyezés jelentette kihívásokra, illetve a különböző rádiófrekvenciás problémákra is – csak ezután kerülhetnek forgalomba a 8X8-as 802.11ac WiFi eszközök.

A Quantenna bejelentésében a nemrégiben bezsebelt díjakról is szó esik. Az ASUS-szal való együttműködés jóvoltából elkészült az AC87U router, ami a felsőkategóriás megoldások piacán száll majd harcba, és ami már díjazásban is részesült. A Texas Instruments szakembereivel való együttműködés jóvoltából díjazott LTE bázisállomások is készültek, de díjat kaptak még az STMicro-val közösen kifejlesztett SoC egyésgek, valamint a Mimosa szakembereivel készített kültéri vezeték nélküli megoldások is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward