Váratlan lépést tett a Vodafone a Huawei ügyében

Váratlan lépést tett a Vodafone a Huawei ügyében

A Vodafone az első nagy szolgáltató volt, aki részben felfüggesztette a Huawei berendezéseinek a használatát azt követően, hogy a vállalatot elsősorban az Egyesült Államok olyan váddal illette, hogy konkrétan nemzetbiztonsági kockázatot jelenet. A Vodafone egyelőre csak a kínai maghálózati eszközöknek az alkalmazását szünetelteti, míg tartanak azok a vizsgálatok, amik fényt deríthetnek a vádak valóságtartalmára.

A Huawei ellen az elmúlt hónapokban több ország és szolgáltató is fellépett – elsősorban az Egyesült Államok nyomására – azért, mert a telekommunikációs óriás állítólag információkat oszthat meg a kínai kormánnyal, valamint rejtett hozzáférést nyújthat illetéktelenek számára. Ez az ügy nagy port kavart tavaly, és az idei évre sem ült el, hiszen óriási jelentősége van iparági szempontból. Ugyanakkor a Vodafone-nak szemmel láthatóan kezd elege lenni abból, hogy a Huawei elleni vádakat elsőként megfogalmazó USA egyszerűen semmilyen bizonyítékkal nem szolgál a kínai alakulat ellen.

Galéria megnyitása

A Vodafone éppen ezért most lényegében felszólította az Egyesült Államokat arra, hogy legyen szíves megosztani a bizonyítékokat, amik alátámasztják azokat a vádakat, melyeket határozottan kijelentett a Huawei-jel szemben. Érdekesség az ügy kapcsán, hogy az amerikai fél már vádat is emelt a kínaiak ellen , csak éppenséggel erről a kiemelt figyelmet kapó, és nagy jelentőségű ügyről semmilyen szó nem esik abban a perben.

A Vodafone meglátása szerint egyébként a Huawei-től való elzárkózás jelentős csapás lenne a mobilhálózatok, és ezzel együtt az 5G evolúciójára. A világ egyik legnagyobb szolgáltatója úgy véli, hogy akár két évvel is visszavethetné a fejlődést egy ilyen lépés (ráadásul olyan mértékű váratlan költségekkel járna, amikbe nem érdemes belegondolni). És persze ezzel nem arra szeretne utalni a Vodafone, hogy mindenképpen engedni kell a Huawei eszközeinek a használatát az infrastruktúrákban, hiszen valós fenyegetés esetén természetesen nem lehet a fejlődést a biztonság elé helyezni. A vállalat viszont jelenleg úgy látja, hogy a Huawei nem jelent veszélyt, ezért szeretne bizonyítékokra szert tenni ennek az ellenkezőjéről az USA-tól.

Galéria megnyitása

A Huawei eközben a Mobil Világkongresszuson nem volt rest megragadni az alkalmat, hogy odaszúrjon az Egyesült Államoknak és Donald Trumpnak. Trump múlt héten arról tett közzé egy Twitter bejegyzést, hogy az USA-nak a lehető legjobb 5G hálózatra, sőt 6G technológiára lesz szüksége a jövőben. Guo Ping pedig erre reflektálva nyilvánosságra hozta, hogy egy friss kutatás szerint a Huawei 5G hálózata Kínában jelenleg – valós környezetben tesztelve – hússzor gyorsabb, mint ami az Egyesült Államokban biztosított a konkurensek megoldásaival. A szakember sokat beszélt arról is az MWC-n, hogy komoly törekvéseket tesznek annak érdekében, hogy garantálják a lehető legmagasabb szintű hálózati biztonságot, és azt is elmondta, hogy Trump elnök terveihez a jelek szerint elengedhetetlen szükség lenne a Huawei-re.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap