Vádat emelt az Egyesült Államok a Huawei ellen

A folyamatosan hangoztatott, nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő kémkedés lényegében nincs a vádak között.

Vádat emelt az Egyesült Államok a Huawei ellen

A Huawei ellen folyó amerikai hadjárat egy újabb fejezetéhez érkezett azzal, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is vádat emelt a Huawei ellen. A kínai alakulatnak jelen állás szerint tiltott kereskedelem és technológiai lopás miatt kellene felelnie a Trump-kormány előtt.

Sokszor hangzik el a Huawei kapcsán, hogy politikai hadjárat folyik ellene, és lényegében ezt erősíti meg a legfrissebb hír is, miszerint az Egyesült Államok eljárást indított ellene. De akkor miért beszélünk politikai hadjáratról, ha volt mivel megvádolni a céget? Nos, azért, mert a vádpontok között egyáltalán nincs kémkedéssel kapcsolatos tevékenység, hanem kettő olyan ügy miatt kívánja a bíróság elé citálni a Huawei-t az USA, melyekről igazából már régóta tudni lehetett.

Az egyik esetben a kínai gyártónak azért kellene felelnie, mert évekkel ezelőtt embargó alatt álló országnak szállított olyan fejlesztéseket, amiket egyébként nem lett volna szabad. Nevezetesen Iránnak adott el különböző eszközöket a Skycom névre hallgató hongkongi cégen keresztül. A másik vád pedig az, hogy a Huawei ellopott néhány olyan technológiát, amit a T-Mobile használt a laborjában okostelefonok tesztelésére.

A tiltott kereskedelem ügye már egy ideje napirenden volt az Egyesült Államokban, szóval nem meglepő, hogy ez lett a vádemelés egyik alappillére. Ebben az esetben érintett Meng Ven-csuo is, a Huawei pénzügyi vezetője – és egyben a cégalapító lánya –, ugyanis Meng érdekelt volt abban a cégben, aminek a közbenjárásával a Huawei üzletelt Iránnal, és ezzel az indokkal tartóztatták le korábban Kanadában, ahol továbbra is fogva tartják. A Trump-kormány vádja szerint a szakembernek azért is felelnie kell, mert többször hazudott és banki csalást követett el annak érdekében, hogy megpróbálja titokban tartani azokat a kapcsolatokat, amik alapján össze lehetett kötni a tiltott kereskedelemben hídként funkcionáló Skycommal. A Huawei persze továbbra is tagad minden jogsértést ebben az ügyben.

Galéria megnyitása

Tiltott kereskedelem miatt egyébként már más telekommunikációs vállalatoknak is kellett korábban felelnie, persze azt nem lehet mondani, hogy nincs ebben semmi különös, de nem olyan megrázó dologról van szó, mint amivel úgy általában vádolni „szokta” a Huawei-t az Egyesült Államok. Nem titkos, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő információkkal látta el a kínai kormányt és a hadsereget, hanem "csak" olyan piacra szállított IT eszközöket a nagyobb bevétel reményében, ahova nem lett volna szabad.

Az Egyesült Államok másik vádja nem különösebben érdekes, és igazából már erről is évek óta lehetett tudni. Itt arról van szó, hogy még 2012-ben a Huawei egyik alkalmazottja állítólag a T-Mobile tesztlaborjában tett látogatása során lefotózott, megmért és néhány komponensét is ellopta egy olyan robotnak, amit okostelefonok különböző funkcióinak a kipróbálására fejlesztett a szolgáltató. Ez a Tappy névre hallgató robot automatikusan tudta tapogatni a mobilok kijelzőjét, és ez tetszett meg a cég dolgozójának. Emiatt a T-Mobile már 2014-ben indított is egy pert a Huawei ellen, szóval mondhatni lejárt lemezről van szó, és egyébként sem tűnik túlzottan nagy horderejűnek, nemzetbiztonsági kockázatot jelentőnek pedig végképp. Az USA minden bizonnyal azért vette elő ezt az esetet, mert el lehet azt mondani, hogy a Huawei technológiát lopott azért, hogy azt máshol hasznosítsa – esetleg tovább értékesítse.

Galéria megnyitása

Az mindenestre valóban érdekesnek található, hogy Kína mekkora vehemenciával védi a Huawei-t, jóformán többször hallatja a hangját a vádakkal szemben, mint maga a cég – a mostani vádakra is azonnal reagált, és arról beszélt, hogy oktalan lejárató kampányról van szó, amit jó lenne, ha leállítana az USA. Persze ehhez nem feltétlenül kell az, hogy a felek cinkostársak legyenek a színfalak mögött, éppen elég lehet az az indok is, hogy a Huawei az ország egyik legjelentősebb szerepvállalója hatalmas bevétellel és világszinten kiterjedt kereskedelemi hálózattal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap