Valami nagyon nem stimmel a HarmonyOS rendszerrel

A jelek szerint ez egyelőre nemcsak nagyon hasonlít az Androidra, hanem konkrétan az.

Valami nagyon nem stimmel a HarmonyOS rendszerrel

A Huawei tavaly jelentette be, hogy egy olyan operációs rendszert tervez, ami futni fog mindenféle eszközön, és a különböző készülékek között éppen ezért nagy lesz az átjárhatóság. A vállalat akkor arról beszélt, hogy egy mikrokernel alapú fejlesztésről van szó. Mostanra a HarmonyOS eljutott a második főverzióhoz, és már elérte a televíziók mellett például a gépjárműveket és a viselhető kiegészítőket is, plusz gőzerővel készül a mobilos változata.

A HarmonyOS 2.0 fejlesztői bétája december közepén vált hozzáférhetővé egy szűk közönség számára. És erről be is számoltunk. Nagyon sokan jegyezték meg azt, hogy eléggé Android-szerű operációs rendszerről beszélhetünk. De sokan ezt annak tudták be, hogy a Huawei a megszokott grafikus felhasználói felületet szerette volna továbbörökíteni. Azonban most nagyon úgy fest, hogy ennél sokkal többről van szó.

Néhányan amennyire tudtak, a mélyére ástak a HarmonyOS 2.0-nak, és kiderült, hogy ez bizony az Android alapjára épül igazából. Szóval úgy fest, hogy mégsem köszönhetünk az iOS és az Android mellett egy teljesen új mobilos operációs rendszert a HarmonyOS személyében. Hivatalosan a Huawei nem kommentálta a híreket, így nem tudni, hogy pontosan minek tudható az be, hogy a vállalat saját szoftveres környezete egyáltalán nem azt nyújtja, mint amit korábban ígért.

Galéria megnyitása

Egy lelkes fejlesztő létrehozott egy nagyon egyszerű „Hello World!” alkalmazást, amit leginkább ma már csak tesztelési céllal szoktak alkotni, és arra lett figyelmes, hogy az Android és a HarmonyOS is teljesen ugyanolyan hibaüzenetet dobott a programra, csak nem Androidot, hanem HamonyOS-t ír a figyelmeztetésre szolgáló párbeszédablakban. A fejlesztő egyébként az Android 4.4.4 KitKatra írta a programot, ami a HarmonyOS 2.0 alatt is ugyanazt eredményezte.

Egy másik fejlesztő arra is rámutatott, hogy bizony a HarmonyOS mögött jelenleg egyértelműen az Android keretrendszere található. És részben ebből fakadóan az ADB (Android Debug Bridge) is használható a Huawei saját operációs rendszerével.

Galéria megnyitása

Az ügy kapcsán meg kell azt jegyezni, hogy a Huawei egyébként egy korábbi prezentációjában elejtve megjegyezte, hogy az AOSP, tehát az Android Open Source Project átmenti lépésként, egy ideig valóban az HarmonyOS alapjaként szolgál majd. Viszont a végleges kiadás elvileg már tényleg egy egyedi alapot fog kapni.

Kíváncsian várjuk, hogy miként alakul majd a továbbiakban a HarmonyOS fejlődése az eddig látottak tükrében. Viszont a Huawei már idén szeretné elindítani élesben az új rendszert, és eljuttatná a korábban, Androiddal megjelent eszközökre is. És arra szinte semmi esélyt nem látunk, hogy addigra a keretrendszer kicserélődjön alatta. Szóval jelen állás szerint legfeljebb hosszabb távon valósulhat meg az, hogy teljesen egyedi fejlesztéssé váljon a HarmonyOS.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap