Shop menü

ÚJABB FIGYELMEZTETÉST KAPOTT AZ APPLE AZ EU-TÓL A DMA JOGSZABÁLY NYOMÁN

A vállalatnak megfelelő keretek között kell biztosítania a különböző viselhető kiegészítők támogatását, ami kiegyenlítettebb piaci versenyt hozhat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb figyelmeztetést kapott az Apple az EU-tól a DMA jogszabály nyomán

Az Európai Bizottság nagyon sok energiát fektet abba, hogy megregulázza a vezető technológiai cégeket, így például az Apple-t. Ez nem egyszerű feladat, az új digitális piacokról szóló jogszabály betartásához egy sor iránymutatást adnak a cégeknek. Most az Apple esetében a harmadik féltől szármató kiegészítők kerültek a figyelem középpontjába.

Az Apple-re különösen nagy figyelmet fordítanak a szakemberek, több különböző területen is alakítania kell a működésén a cégnek az EU-ban, hogy megfeleljen a szabályozásoknak. Ezúttal arról számolhatunk be, hogy két specifikációs eljárást kezdeményezett a Bizottság, hogy útmutatóval szolgáljon a cégnek, min kellene változtatnia.

Az egyik eljárás arra irányul, hogy az iOS miként biztosítja a kapcsolódási lehetőségeket a harmadik fél által tervezett eszközöknek. A másik pedig arra vonatkozik, hogy az eszközök közötti átjárhatóságra vonatkozó fejlesztői kéréseket hogyan kezeli a cég. Az EU hat hónapot adott az Apple-nek, hogy a problémásnak vélt gyakorlatokon, eljárásokon változtasson, ha ezt nem teszi meg, akkor adott esetben már egy büntetés kiszabása jöhet a következő lépésben.

A mostani az első alkalom, hogy az Európai Bizottság élni fog az új digitális piacokról szóló jogszabály keretében bevezetett specifikációs eljárás lehetőségével. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa, aki egyebek mellett a Digitális Korszakhoz illeszkedő Európáért is felel az Európai Bizottság zászlaja alatt. Vestager az elmúlt években számtalan alkalommal nehezítette meg a technológia cégek helyzetét, de ebben az esetben állítólag az Apple nyitott minden észszerű módosításra.

Galéria megnyitása

„Arra koncentrálunk, hogy létrehozzuk a fair és nyitott digitális piacokat. A hatékony átjárhatóság például az okostelefonok és a rajtuk futó operációs rendszerek szintjén egy nagy jelentőséggel bíró dolog ebből a szempontból” – emelte ki Vestager.

Az európai biztosok szerint az Apple-nek több lehetőséget kell nyújtania arra, hogy az iOS funkcionalitását a harmadik féltől származó készülékek képesek legyenek kihasználni. Elsősorban a kapcsolódó okosórák, vezeték nélküli fül- és fejhallgatók, valamint a VR és AR szemüvegek kerültek szóba ebben az esetben. A különböző eszközök nem ugyanolyan funkcionalitással képesek szolgálni, mint az Apple saját termékei, és ezen mindenképpen változtatni szeretne az EU. Ezért előírják majd azt a cégnek, hogyan kell megvalósítania pontosan az átjárhatóságot például a kapcsolódás, társítás, értesítések szintjén.

Az is lényeges lesz, hogy kezeli a cég a fejlesztőknek azon kéréseit, amik az átjárhatóságra vonatkoznak. Tehát mennyire gyorsan, milyen jogszerűen és kellően átláthatóan járnak-e el az elbírálások során. Nagyon sok kritika érte a céget azért, mert esetenként megvon engedélyeket a fejlesztőktől, nem szolgál megfelelő indoklással az elutasításoknál, és akadályozza a partnereit abban, hogy a szolgáltatásaikat az iOS-hez alakítsák.

Galéria megnyitása

A DMA jogszabályra hivatkozva az Európai Bizottság rendkívül súlyos büntetést szabhat ki a vállalatra. Akár az előző éves forgalmának 10 százalékát is elérheti a büntetés mértéke. Miután az Apple egészen eszméletlen pénzeket mozgat, a büntetés is csillagászati lehetne. A cég tavaly pénzügyi évében 383,29 milliárd dolláros bevételt generált, ennek megfelelően akár több mint 38 milliárd dolláros bírságot is kaphatna. Persze abban biztosak lehetünk, hogy ebben az ügyben ilyen veszély nem fenyegeti.

Az Apple az utóbbi időben már többször is alakított a rendszerei működésén annak érdekében, hogy az EU elvárásainak megfeleljen. De a cég azt is rendszeresen hangoztatja azokban az esetekben, mikor a platformjai egyre nyitottabbak lesznek, hogy ez mind a felhasználói biztonságát veszélyezteti.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére