Shop menü

ÚJ TESZTTEL ÉRKEZETT AZ AIDA64 7.35-ÖS KIADÁSA, VALAMINT SZÁMOS OPTIMALIZÁCIÓT IS KAPOTT

Az új teszt egy régi, elavult teszt helyére érkezik, ami ezzel a lendülettel nyugdíjba is vonul.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új teszttel érkezett az AIDA64 7.35-ös kiadása, valamint számos optimalizációt is kapott

Az AIDA64, a népszerű rendszerdiagnosztikai-, információs-, és tesztprogram ismét egy újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen elkészült a legújabb változat, ami a 7.35-ös verziószámot viseli, fedélzetén pedig több újítás is helyet kapott, köztük egy új teszt is lapul. Ezzel egy időben egy korábbi teszt, a Queen bizony búcsúzik, amit mi is előszeretettel használtunk korábbi processzortesztjeinkben.

Az új teszt, vagyis a CheckMate benchmark egy modern 64-bites modul, ami elsősorban az adott processzor elágazásbecslő képességeire koncentrál, amibe bele tartozik a hibás becslésből származó büntetés is, ami a teljesítményre gyakorol negatív hatást. A tesztben azok a processzorok szerepelhetnek jobban, amelyek rövidebb futószalaggal rendelkeznek és kisebb teljesítménycsökkenést szenvednek el egy hibás elágazásbecslés alkalmával – ezek gyorsabbak lehetnek az azonos órajelen üzemelő, de hosszabb futószalaggal rendelkező modelleknél, illetve azoknál is, amelyeknél a hibás becslés nagyobb teljesítményhátrányt eredményez. A teszt MMX, SSE2, SSE3, AVX, AVX2, illetve AVX512 optimalizációval egyaránt rendelkezik, így átfogó tesztelésre ad módot.

Ráadásul ez a verzió sokkal jobban skálázódik a többmagos processzorok esetében, mint a korábbi Qeens tesztek, így teljes mértékben képes kiaknázni a modern processzorok párhuzamos számítási képességeit. A régebbi rendszerekre gondolva 32-bites változat is elérhető a tesztből, ami az olyan régebbi processzorokra koncentrál, mint amilyen az AMD K5, K6, K7, K8 és K10-es sorozata, vagy éppen az Intel régi Pentium családja. A CheckMate benchmark érkezésével az elavult Qeens teszt kikerült a repertoárból, így nem is érdemes keresni.

A 7.35-ös változat további újítása, hogy AVX512 gyorsítással ellátott teszteket kínál az AMD rövidesen megjelenő RYZEN AI300-as sorozatú APU egységeihez, amelyek a Strix Point kódnevet viselik. Ezzel együtt fejlődött az Intel érkező Panther Lake processzorainak támogatása is, valamint GPU adatok érkeztek az AMD Granite Ridge alapú asztali processzoraihoz, amelyek a RYZEN 9000-es szériát alkotják. Lényegében ennyi változást hozott az új kiadás, azaz eléggé nagy jelentőséggel bír.

Az AIDA64 Extreme ezúttal is elérhető ingyenes próbaverzióban, amelynek letöltéséhez a fejlesztő weboldalára érdemes ellátogatni. A próbaverzió esetében előfordulhat limitált funkcionalitás, illetve a teszteknél sem feltétlenül jeleníti meg az összes eredményt az alkalmazás. Aki az üzleti változatokból szeretne tesztverziót, a fejlesztő hivatalos weboldalán keresztül igényelheti azt: a kívánt verzió letöltési linkjére kattintva a következő lapon bukkan fel a szóban forgó opció.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére