Új processzorhűtők és rendszerhűtő ventilátorok

A Cooler Master, az Arctic és az Alpenföhn műhelyéből érkeztek a legfrissebb újdonságok.

Új processzorhűtők és rendszerhűtő ventilátorok

Coole Master Gemini II M4: alacsony profilú processzorhűtő kompakt rendszerekhez

A Gemini II M4-es modell egy univerzális processzorhűtőnek tekinthető, amely az Intel LGA-775/1155/1156/1366-os, valamit az AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1-es processzorfoglalataival egyaránt kompatibilis. A termék az adott processzor felületével négy darab hőcsövön keresztül érintkezik, az egész processzorhűtő pedig nem magasabb 59 milliméternél, így ideális HTPC konfigurációkban, illetve egyéb, kis formátumú számítógépházban történő felhasználásra.

A hőcsövek a szokásos „U” alak helyett ezúttal „C” alakban foglalnak helyet a processzorhűtőben, ami azért jó, mert így az alumínium hűtőbordákhoz hatékonyabban áramlik a processzortól a meleg, a speciális kialakításnak köszönhetően pedig a processzorfoglalat körül elhelyezkedő komponensek is folyamatos légáramlásban részesülnek.

A kompakt méret a speciális, a hagyományosnál vékonyabb ventilátornak is köszönhető. A szóban forgó légkeverő 120 milliméteres átmérővel bír, vastagsága azonban 25 milliméter helyett csak 15 milliméteres.

A 137 x 122 x 59 milliméteres mérettel, illetve 210 grammos tömeggel rendelkező processzorhűtő ventilátora az 500-as és 1600-as közötti fordulatszám-tartományban üzemel, zajszintje ennek megfelelően 8 dB(A) és 30 dB(A) között helyezkedik el. A 40 000 órás élettartammal rendelkező, siklócsapággyal ellátott légkeverő maximum 58,4 CFM levegőmennyiség megmozgatására képes, fogyasztása pedig maximum 2,4 watt. Maga a ventilátor mindössze 79 grammot nyom a mérlegen.

Az új processzorhűtő várhatóan június folyamán kerül az üzletek polcaira. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Alpenföhn Matterhorn Pure Edition: jó hűtőteljesítmény, kedvező áron

A Matterhorn sorozat legfrissebb tagjának megalkotásakor a vállalat mérnökeinek legfőbb szempontja az volt, hogy egy jó hűtőteljesítményt kínáló, ugyanakkor kedvező árú processzorhűtőt készítsenek – ez a jelek szerint sikerült is.

A Pure Edition kiadás összességében követi az eredeti Matterhorn modell felépítését, ám elődjével ellentétben már nem rendelkezik nikkelborítással annak érdekében, hogy ajánlott végfelhasználói ára minél kedvezőbb lehessen. Ez a modell is hat darab, rézből készült hőcsővel érkezik, amelyek mind-mind közvetlenül érintkeznek az adott processzor felületével. A hőcsövekből és alumínium lamellákból álló hűtőtömb 138 x 123 x 158 milliméteres mérettel érkezik, tömege pedig 657 gramm.

A lamellák előtt egy 120 milliméteres átmérőjű ventilátor teljesít szolgálatot, amely a Wing Boost ventilátorokkal ellentétben nem alkalmaz gumírozott keretet, helyette inkább négy darab gumiból készült távtartó lábat helyeztek el rajta, amelyek a ventilátor motorja által keltett rezgések nagyobb részét elnyelik. Ezzel a megoldással tovább csökkentették a termék ajánlott végfelhasználói árát.

A PWM támogatással is ellátott légkeverő egyébként az 500 és 1500 közötti fordulatszám tartományban üzemel – maximális fordulatszám mellett óránként 108 köbméternyi levegő megmozgatására képes, míg minimális fordulatszám mellett mindössze 8 dB(A) zajt generál. Az újdonságra igény szerint egy második ventilátort is felszerelhetünk, amit a gyári ventilátorhoz csatlakoztathatunk.

Az új processzorhűtő Intel LGA-775/1155/1156/1366/2011-es, valamint AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1-es processzorfoglalatokra egyaránt könnyedén felszerelhető. A Matterhorn Pure Edition 34,9 eurós ajánlott végfelhasználói áron lesz elérhető, méghozzá május 22-től.

[bold]

F14-es Arctic rendszerhűtő ventilátorok PWM támogatással és nélküle[/bold]

A vállalat két legfrissebb rendszerhűtő ventilátora egyformán 140 milliméteres átmérővel érkezik. A folyadék csapágyazásra alapozó légkeverők közül az F14-es példány fix fordulatszámmal dolgozik és háromtűs tápcsatlakozót alkalmaz, míg F14 PWM sorozatú társa már 4 tűs tápcsatlakozóval és PWM támogatással érezik.

A hat év garanciával forgalomba kerülő újdonságok közül az F14-es modell 1300-as percenkénti fordulatszámmal üzemel, így egyetlen óra leforgása alatt 131,4 köbméternyi levegőt tud megmozgatni. A 146 grammos légkeverő 140 x 140 x 25 milliméteres mérettel bír, zajszintje pedig maximum 0,5 sone, ami nagyjából 24 és 25 dB(A) közötti értéket jelent.

Az F14 PWM modell annyiban különbözik fentebb említett társától, hogy rendelkezik PWM támogatással is, fordulatszám-tartománya 550-1350. Érdekesség, hogy a gyártó ennél a modellnél ugyan magasabb maximális fordulatszámot ad meg, de a megmozgatott levegő mennyisége továbbra is 131,4 köbméter egy óra leforgása alatt, így elírás esete foroghat fenn. A PWM támogatás mellett a PWM Sharing Technology – PST – funkció is jelen van, így a PWM jeleket 5 további ventilátorral is meg lehet osztani – akár a processzorhűtő ventilátorával is – a hatékony fordulatszám-szabályzás érdekében.

Az Arctic F14-es modell  8,9 euróba, míg az F14 PWM modell 9,5 euróba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward