Tesztpadon az Intel DG1-es videokártyája

A 80 aktív EU-val szerelt változat az eSport címek és a kevésbé erőforrás-igényes játékok alatt egész jól teljesít, ha megelégszünk a kompromisszumos beállításokkal, de a modernebb AAA játékok alatt azért már rendesen megizzad.

Tesztpadon az Intel DG1-es videokártyája

Az Intel Xe-LP architektúrája, amely kifejezetten iGPU-k, illetve belépőszintű videokártyák fedélzetén kaphat helyet, egy ideje már elérhető a Tiger Lake, illetve a Rocket Lake processzorok fedélzetén. Később a gamereket célzó Xe-HPG architektúra köré épülő videokártyák is tiszteletüket tehetik a piacon, ezen várhatóan a DG2-es sorozatot erősítik majd és többféle kivitelben is megjelennek.

Galéria megnyitása

Jelenleg különálló videokártya formájában csak a DG1-es modell áll rendelkezésre, de csak OEM partnerek számára, azaz komplett konfiguráció részeként találkozhatunk vele kereskedelmi forgalomban. Ilyen megoldás az ASUS DG1-es kártyája, ami egyebek mellett egy CyberPowerPC konfiguráció fedélzetén is elérhető. Pontosan ezt a verziót vetette alá némi tesztnek egy YouTuber, aki ETA Prime becenév alatt tevékenykedik, a tesztjei pedig érdekes képet mutatnak az Intel alacsony fogyasztás mellett üzemelő, kifejezetten a belépőszintre szánt videokártyájával kapcsolatban.

A szóban forgó videokártya nem egy teljes értékű GPU-t kapott, ugyanis 96 helyett csak 80 aktív EU található a fedélzeten, ami 640 stream egység meglétét jelenti. A GPU 1,2 GHz-es alap-, illetve 1,5 GHz-es maximális boost órajelen ketyeg, 128-bites memória-adatsínjére pedig 4 GB-nyi LPDDR4X-4266 MHz-es fedélzeti memória kapcsolódik. A mindössze 30 W-os TDP kerettel dolgozó videokártya passzív hűtést kapott, nem igényel egyetlen egy PCI Express tápcsatlakozót sem, de a rendszer szellőzéséről azért érdemes gondoskodni. A videó kimenetek közé egy DVI-D, egy DisplayPort és egy HDMI csatlakozó került.

Galéria megnyitása

A videokártya egy 11. generációs Intel Core i5-11400F típusú, aktív iGPU-val nem rendelkező Rocket Lake-S processzor mellé került. Az alaplap szerepét egy PRIME H410M-A/CSM modell töltötte be, ami egyike annak a két ASUS alaplapnak, amelyek támogatják az új videokártyát – akármilyen alaplapban nem működik a termék, és még a támogatott processzorok köre is korlátozott.

A tesztek folyamán 1920 x 1080 pixeles felbontásra koncentrált ETA PRIME, már ahol ez lehetséges volt, így az esetek többségében sikerült a 60 FPS-es szintet elérni, illetve akár még jelentősen túl is szárnyalni, ám a modernebb „AAA” kategóriájú címeknél már bevérzett a videokártya szeme, itt ugyanis csak 30 FPS körüli teljesítményre volt képes, méghozzá 900p vagy 720p felbontás mellett.

Az eredményekről az alábbi táblázat ad képet:

Galéria megnyitása

Az új videokártya a belépőszinten összességében jól teljesít, de azt is érdekes lenne látni, mennyivel gyorsabb a 96 EU-val szerelt változat, illetve mire megy egy modern iGPU-val szemben. A tesztet egy videó formájában tálalta készítője, amit az alábbiakban lehet megtekinteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap