Téboly – Rossz napod van barátom?

Mi történik olyankor, ha az utolsó csepp a pohárban mi vagyunk?

Téboly – Rossz napod van barátom?

65 %
{{ average }} %
  • Nehéz időszakon megyek keresztül...
Szerzői értékelés
Szerző
65
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Pár hónappal ezelőtt lehetett azt a hírt olvasni, hogy egy motorral kiránduló párt komolyan szidalmazni kezdett egy mellettük elhaladó autóban ülő férfi. Az nem derült ki mi volt a problémája a motorosokkal, de a pár férfi tagja visszaszólt, miután autósunk lefékezve, késsel a kezében ugrott ki az autóból „megbeszélni” a dolgokat. Vesztére, ugyanis a motoros pár hölgy tagja egy teljesen legálisan (az USA-ról beszélünk) tartott lőfegyverrel, a késsel hadonászó és fenyegetőző férfit ott helyben lelőtte. Természetesen rendőrségi ügy lett a dologból, és jogos önvédelem címén le is zárták röviden.

Az eset tanulsága lehetne az is, hogy ne menj késsel balhézni, ha ott lövöldözni fognak, de a Téboly tekintetében másról is szól ez. Arról a kiszámíthatatlanságról, amit egy ilyen találkozás maga után vonhat. Azt régóta tudjuk, hogy az agresszió agressziót vonz, ritka esetben menekülést. Még az evolúciós gyökereink is harcolj vagy fuss (esetleg ne moccanj) üzemmódra vannak állítva, akkor is, ha a szocializáció, a civilizáció sokat csiszolt ezeken.

Galéria megnyitása

De miért fontos a kiszámíthatatlanságot figyelembe venni? Nem tudjuk, hogy ki ül az autóban vagy jön szembe az utcán. Fogalmunk sincs milyen napja volt, mennyire feszült, szomorú, elkeseredett vagy épp dühös. Apróságnak is tűnhet néhány odavetett szó, egy apró lökés vagy az, ha rádudálunk egy lassan reagáló sofőrre. A következményekkel az esetek nagy százalékában nem kell számolnunk.

Egy kis szóváltás, behúzott nyak, némi szájkarate vagy heves gesztikulálással tarkított duda-koncert után mindenki megy tovább a maga útján. Később pedig történeteket mesél a hülyéről, aki beszólt, vagy a marháról, aki beragadt a pirosnál.

Az 1993-as Összeomlás óta tudjuk, hogy nem feltétlenül a bolygónkat támadó idegenektől, az elszabadult Godzillától és dínóktól, a gonosz maffiától vagy az alvilági figurák lehetnek csak félelmetesek. Az átlagos, szürke kisembernek is elgurulhat a gyógyszere, betelhet a pohár ami után úgy gondolja nincsen veszítenivalója.

Ahol a következmények sokadlagosnak tűnnek, a cél pedig mindenek felett áll. Michael Douglasban még benne volt a tragikus, ezer felől nyomorgatott, meg nem értett, félrelökött polgár szenvedéséből fakadó düh, ami azt üzente: eddig és ne tovább! Elég volt! A Téboly azonban egy sokkal cinikusabb és félelmetesebb képet vetít elénk.

Galéria megnyitása

Tom Cooper (Russell Crowe) hasonlóan a frusztrált átlagembert személyesít meg a filmben, aki azonban már a legelső percektől extrém helyzetből indul. Egy kettős gyilkosságból kiindulva szó sem lehet arról, hogy úgy nézzünk a főszereplőre, hogy szegényt az ág is húzza. Túllépett minden határt és úgy tűnik ezt még fokozni is tudja.

Az ámokfutás azzal folytatódik, hogy rádudál egy autó, amiben Rachel (Caren Pistorius) és a fia, Kyle (Gabriel Bateman) ül. Tom utánuk ered és elkezdi magyarázni a nőnek, hogy a durva rádudálás, a beintés nem túl kedves dolgok és amúgy is nagyon vacak napja van – ha kap egy bocsánatkérést, fátylat boríthatnak a történtekre. Rachel azonban nem érzi, hogy ő lenne a hibás (és amúgy neki sincs épp jó napja) úgyhogy a béketárgyalás sikertelenül zárul.

Galéria megnyitása

Ezután a 90 perces film második fele már arról az macska-egér harcról szól, ahol Tom elkezdi terrorizálni az ellene vétkezőt és módszeresen levadássza a barátait, családtagjait.

Az elszabadult pszichopata szerepe pedig nagyon jól áll Crowenak, vérfagyasztó precizitással, kegyetlen tervezéssel tombol végig a filmen, egyetlen pillanatra sem torpanva meg személyes bosszúhadjáratában.

Azonban a Téboly a zseniális karakter és remek alapötlet ellenére ott vérzik el, hogy hatalmas logikai bukfencek és érthetetlen jelenetek tömegével találkozhatunk. Olyan érzésem volt, mintha nem egy amerikai világvárosban, hanem egy városnyi méretű színházban járnánk, ahol minden mellékszereplőnek, statisztának meg volt mondva: ne avatkozz nagyon bele.

A rendőrség Rachel konkrét vészhívására is úgy reagál, hogy „bocs nincs emberünk”. Egy tömött étteremben érdekes mód nem kerülnek elő a telefonok, nincs jóformán következménye, hogy Tom agyonver valakit az asztalnál. A főhősnő érthetetlen módon szinte alig kér segítséget pedig ezerszer megtehetné.

Galéria megnyitása
A rendező tehát úgy döntött, hogy ha civil, ha rendőr jön szembe, akkor az gyenge kísérlet csupán, amin Tom úgy megy keresztül, ahogy épp kedve tartja (akár egy kamionnal is).  A hangulat, az alapötlet és Crowe színészi játéka azonban elviszi a hátán a filmet, és egy gondolkodás mentes, logikát inkább nem kereső, a tombolásban elvesző estére pont megfelelő szórakozást nyújthat.

Összefoglalás

Téboly – Rossz napod van barátom?

Téboly – Rossz napod van barátom?

Téboly – Rossz napod van barátom?
Szerzői értékelés
65
%
Russell Crowe elszabadul és 90 percen át tombol a mozivásznon.
Crowe játéka kiemelkedő, a film hangulata és alapötlete is dícséretet érdemel.
A történetben és a forgatókönyben található logikai bakugrások, a következetlenség hiteltelenné és néhol dühítően butává teszi a filmet.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap