Tarantino nem akarta a mozik helyett iPhone-on bemutatni az Aljas nyolcast

Nem is értjük, mi lehetett ezzel a baja a rendezőnek.

Tarantino nem akarta a mozik helyett iPhone-on bemutatni az Aljas nyolcast

A mai Hollywoodban két dolog nagyjából biztosan igaz. Az egyik, hogy a legtöbb stúdió vezetője teljesen fogalmatlan (nem csoda, hogy egyre rosszabbul teljesítenek, és így majd előbb-utóbb megvásárolja őket a Disney). A másik, hogy Quentin Tarantino a klasszikus, igazi mozi rajongója, és ennek megfelelő filmeket készít. 

Ezen a ponton persze Tarantino rendelkezik akkora megbecsüléssel Hollywoodban, hogy a stúdiók versengjenek a kegyeiért, és azt is meg kell jegyezni, hogy sosem szállított még olyan filmet, ami ne tudott volna nagy közönséget bevonzani - még az olyan kockázatosnak tűnő dolgok is bejöttek neki, mint hogy két epizódra szedje a Kill Bill-filmeket.

A rendező mindig is hangoztatta, hogy azt az élményt szeretné átadni a közönségének, amiért annak idején ő is a filmek és a mozi rajongójává vált. Éppen ezért a mai napig megveti a digitális kamerákat, és kizárólag szalagra hajlandó forgatni, az Aljas nyolcas esetében pedig még ennél is tovább ment. Azt akarta, hogy 70mm-es filmre vegyék fel az anyagot, és néhány kiválasztott moziban 70mm-es vetítőgépekről is adják le.

Ahhoz, hogy ez utóbbi megvalósulhasson, számos régi vetítőgépet kellett előkotorni és felújítani, az egész folyamat tehát közel sem volt olcsó.

Amikor Tarantino elindult, hogy megtalálja a megfelelő stúdiót, amelyik támogatná ebben, elsőként a Universalnál kötött ki, ahol Jeff Shell, a stúdió vezetője azzal a javaslattal állt elő, hogy ehelyett inkább iPhone-okon kellene először bemutatni a filmet, úgy nagyobb sikert aratna. Tarantino erre csak annyit mondott, hogy "nagyszerű" és kisétált a találkozóról.

Végül Tarantino tervét régi partnere, az azóta már bezárt Weinstein Company finanszírozta, és a terveknek megfelelően a filmet először egy roadshow keretein belül mutatták be, 70mm-es vetítőgépekkel és a film közepén egy szünettel.

Végül egyébként az Aljas nyolcas nem borította lángba a világot, sőt, a rendező karrierjének legkisebb bevételét hozta a kasszáknál (de azért még így is nyereséges volt), de abban talán egyet lehet érteni, hogy Tarantino számára sértő lehetett már maga a felvetés is, hogy egy filmet, ami az elejétől kezdve deklaráltan 70mm-es szalagra akart forgatni, egy nyavalyás telefonon mutassák be.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap