Súlyos problémákat javít az iOS 14.5.1

A frissítés az Alkalmazáskövetés átláthatósága és néhány WebKitet érintő kritikus hiba miatt jött.

Súlyos problémákat javít az iOS 14.5.1

Az Apple a tavaszi eseményét követően indította el az iOS 14.5 operációs rendszert, és nem kellett túl sokáig várni arra, hogy megérkezzen az első fontos javítása ennek, ami értelemszerűen az iOS 14.5.1-es jelölést kapta. És némiképp meglepő módon az Apple részben azt is közölte, hogy milyen területen kellett hibát kiküszöbölni.

Az iOS 14.5 egyik jelentős és sokat vitatott újítása az Alkalmazáskövetés átláthatósága, és ebben rögtön egy nagyon komoly hibát vétett a vállalat, aminek következtében a felhasználók lemaradhattak az üzeneteikről. Az Apple elmondása alapján akkor fordult elő, hogy nem értek célt az üzenetek, ha korábban letiltották a Követés kérésének engedélyezése az alkalmazások számára funkciót a Beállításokban, de utólag visszakapcsolták. Hiába volt minden visszaállítva megfelelően, a felhasználók nem kapták meg az üzeneteiket.

Galéria megnyitása

A továbbiakban már remélhetőleg jól működik majd az Alkalmazáskövetés átláthatósága, és csak olyan adatoknak az átadása lesz ezáltal korlátozva, amikre valóban szükség van. Ezen a javításon felül pedig egyéb biztonsági módosításokat is tartalmaz az iOS 14.5.1, éppen ezért hatványozottan fontos a telepítése azoknál, akik már használatba vették az iOS 14.5-öt.

Az CVE-2021-30663 és az CVE-2021-30665 hibajegyű sebezhetőségeket számolt fel az Apple, és jól mutatja a dolog súlyosságát, hogy a cupertinóiak elmondása alapján valószínűleg történtek is olyan visszaélések, amelyek ezekkel a sérülékenységekkel kapcsolatosak.

Mindkét biztonsági rés esetében ugyanarról számolt be a vállalat. Ezeket kihasználva ismeretlenek képesek lehettek tetszőleges kódot futtatni a támogatott iOS rendszerű eszközökön, szóval potenciálisan közvetlen veszélynek voltak kitéve a felhasználók. Mindkét esetben a WebKit volt a célkeresztben, és egy rosszindulatú webes tartalom létrehozását követően tudták illetéktelenek az egyedileg létrehozott kódjukat lefuttatni anélkül, hogy hozzáférést szereztek volna.

Galéria megnyitása

Az Apple időközben már elkezdte az iOS 14.6 frissítés előkészítését is. Ez már nagy valószínűséggel csak nyáron fog elkészülni, és olyan újítást hozhat, ami egyelőre nem publikus. Két béta kiadást követően csak az látszik, hogy itt az Apple bevezetheti majd a Music zenestreaming szolgáltatása esetében a Hi-Fi hangminőség opciót, ami nagy valószínűséggel már egy lossless megoldás lesz azok számára, akik a zene minden részletét szeretnék kiélvezni.

Az iOS 15 is készül már a színfalak mögött, és az Apple ezt előre láthatólag a WWDC 2021 fejlesztői konferencia keretében fogja bemutatni, ez lehet majd a rendezvény egyik sztárja. A vállalat egyelőre semmit nem szellőztetett meg abból, hogy ennél a kiadásnál pontosan milyen változtatásokra lehet majd számítani. De miután az iOS 14 esetében a grafikus felület volt leginkább a figyelem középpontjában, az iOS 15-nél talán már a funkcionalitásra helyeződik majd a hangsúly.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap