Sok érdekességre derült fény az IDF alkalmával

Az idei első IDF-nek Peking ad otthont, ahol szó esett az új rack architektúráról, valamint a friss Atom és Xeon processzorokról

Sok érdekességre derült fény az IDF alkalmával

Az Intel az idei első IDF-et Pekingben rendezi, az esemény pedig éppen zajlik. A vállalat illetékesei már le is rántották a leplet néhány érdekességről, így most képet kaphatunk az új rack architektúráról, valamint a jövőben érkező szerverprocesszorokról is, amelyek az Atom és Xeon családokat erősítik.

Friss rack arhitektúra

Kezdjük a sort az új rack architektúrával. Manapság a rackek az esetek többségében komplett rendszereket alkotnak, amelyek a tápellátáson és a hűtésen egyaránt osztoznak, ám máson már nem nagyon. A jelek szerint az Intel illetékesei ezen változtatni szeretnének: a platform számítási feladatokat végző magját el szeretnék különíteni az adattároló és hálózati komponensektől. A fő építőkockákat ultragyors összeköttetés kapcsolná össze, amely optikai alapokon nyugszik. A konfigurációk részegységekre történő bontásával a szerverek még rugalmasabbá válnak, olcsóbb lesz őket üzemeltetni, egyszerűbb a karbantartásuk és hatásfokuk is javul.

Az Intel illetékesei az Alibaba, a Baidu, a Tecent és a Chine Telecom mérnökeivel együttműködve már dolgoznak is a feladat megoldásán, ami a Project Scorpio munkanév alatt fut. Az együttműködés célja, hogy a fentebb említett konfiguráció-felbontás elméletét gyakorlatba ültessék át. Érdekesség egyébként, hogy a HP is az Intel által felvázolt irányt választotta - nem csak elméletben. Tavaly egyes hírek arról adtak tájékoztatást, hogy a HP nagysűrűségű, Intel Atom processzorokat alkalmazó szervereket készít, amelyek moduláris fiókok formájában érkeznek. Az első Moonshot sorozatú masinák szállítása már meg is kezdődött, az egységek pedig az Intel által tavaly bejelentett Atom S1260-as processzorokat alkalmazzák. Az új Moonshot szerverek már az Intel friss, Silvermont Atom frissítésként érkező processzorait használják majd, megjelenésükre pedig még idén számíthatunk.

Célkeresztben a következő generációs Intel Atom processzorok

A következő generációs, Avoton kódnévre keresztelt processzorok segítségével a HP négyszer több SoC egységet pakolhat egy-egy Moonshot szerverbe, ami hatalmas előrelépés lesz. Az egyes Avoton SoC egységek sokkal ütőképesebbek lesznek, mint Centerton alapú, Atom S1200-as sorozatú társaik. Érdekesség, hogy az újdonságok esetében már az Ethernet vezérlő is a chipen belülre kerül - most először. Maguk az Avaton Atom processzorok egyébként 22 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, csak úgy, mint a jelenleg is forgalomban lévő Ivy Bridge processzorok. Az előadáson bemutatott dokumentum alapján az új Atom processzorok első mintapéldányai már készülnek, a család tagjainak megjelenésére pedig az idei év második felében számíthatunk. Az újdonságok mellé érkeznek majd a Rangley SoC egységek is, amelyek az Avoton SoC speciális, hálózati feladatokra optimalizált változatainak minősülnek. Ezek az egységek várhatóan routerekben, switchekben és biztonságtechnikai rendszerekben tűnhetnek fel.

Ha már specializált Atom processzorokról van szó, érdemes megemlíteni, hogy az Intel az IDF keretén belül lerántotta a leplet az Atom S12x9-es sorozatról is, amely már elérhető. A Saltwell architektúrára alapozó processzorok kifejezetten adattároló rendszerekhez lettek optimalizálva. A termékek belsejében egy 40 csatornás PCI Express 2.0-s hub lapul, ami ötször több PCIe 2.0-s sávot kínál, mint egy Atom S1200-as sorozatú processzor PCI Express hubja. Az S12x9-es család tagjai hardveres RAID gyorsítással érkeznek, amellyel csökkenthető a processzormagokra jutó terhelés mértéke. A termékek emellett Aszinkron DRAM Önfrissítésre is képesek, ami azért fontos, mert ez a megoldás hirtelen áramkimaradás esetén megvédi a DRAM chipekben tartózkodó fontos adatokat.

Xeon fronton is lesz némi változás

A fentiek mellett az új Xeon processzorokról is érkezett némi információ. A Xeon E3-as család rövidesen Haswell alapú tagokkal bővül, amelyek valamikor az idei év közepén mutatkoznak be. A családban olyan tagokkal is találkozhatunk majd, amelyek mindössze 13 wattos TDP-vel bírnak, ami igen jól hangzik. Ezek a chipek az egyprocesszoros rendszereket veszik majd célba, maximum négy processzormaggal rendelkeznek, és 8 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral gazdálkodnak. A termékek beépített PCI Express 3.0-s hubja 20 PCIe 3.0-s sávot kínál, a memóriavezérlő pedig maximum 32 GB-nyi rendszermemória kezelésére lesz képes.

Egy szinttel feljebb, a Xeon E5-ös családban is lesz némi változás. A család legfrissebb tagjai megkapják az Ivy Bridge-EP lapkát, ami a Sandy Bridge-EP helyébe lép. Az új szerverprocesszorok maximum 8 processzormaggal gazdálkodhatnak és kétprocesszoros rendszerekben kaphatnak helyet. Az idei év harmadik negyedévében érkező újdonságok maximum 20 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárat kaphatnak, beépített PCI Express 3.0-s hubjuk pedig 80 PCIe 3.0-s sávot biztosít a rendszer számára. Rendszermemóriából már akár 768 GB-nyi is rendelkezésre állhat.

Az E7-es családban az idei év negyedik negyedévében megjelennek majd az Ivy Bridge-EX alapú processzorok, amelyek már akár 10 processzormaggal is rendelkezhetnek. A négy- és nyolcprocesszoros konfigurációkba szánt újdonságok akár 12 TB-nyi rendszermemóriával is gazdálkodhatnak, azaz kiváló választásnak minősülnek memória-intenzív feladatok elvégzéséhez. Az E7-es processzorok 30 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral és 144 darab PCIe 3.0-s sávval rendelkeznek majd. A TDP ezeknél a modelleknél 130 wattos értéket képvisel, a fentebb említett processzoroknál pedig 13 watt és 130 watt között elhelyezkedő TDP-re lehet számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward