SATA + PCI Express 3.0 = SATA Express

A Serial ATA szabvány mögött álló Nemzetközi Szövetség (SATA-IO - SATA Internal Organization) bejelentette, hogy mérnökei újabb SATA alapú szabvány kifejlesztésébe vágtak bele, amely SATA Express néven válhat majd ismertté a nem is oly távoli jövőben. Az új szabvány jóvoltából 8 Gb/s-os, vagy akár 16 Gb/s-os adatátviteli sávszélesség kiaknázására nyílik mód.

SATA + PCI Express 3.0 = SATA Express

A Serial ATA szabvány mögött álló Nemzetközi Szövetség (SATA-IO - SATA Internal Organization) bejelentette, hogy mérnökei újabb SATA alapú szabvány kifejlesztésébe vágtak bele, amely SATA Express néven válhat majd ismertté a nem is oly távoli jövőben. Az új szabvány jóvoltából  8 Gb/s-os, vagy akár 16 Gb/s-os adatátviteli sávszélesség kiaknázására nyílik mód.

Jelenleg a SATA szabvány köré épülő leggyorsabb megoldás a SATA 6 Gbps-os port, amely éppen elterjedőben van a piacon. A SATA 6 Gbps-os portok egyre több modern alaplapon tűnnek fel, de természetesen bővítőkártya segítségével is hozzájuk juthatunk. Az adattárolók szintén kezdik átvenni az új szabványt, de a terjedés sebessége még hagy némi kívánnivalót maga után.

Az új, SATA Express technológia ezzel szemben sokkal nagyobb adatátviteli sebességet kínál majd, ez pedig annak köszönhető, hogy a mérnökök ötvözik a SATA szoftveres infrastruktúráját a már jól ismert és széles körben használt PCI Express interfésszel, így egy új csatolófelület jön létre. Az új csatolófelület érkezéséig és a specifikációk véglegesítéséig még nagyon sok teendő van hátra, de a folyamat már elindult. A SATA Express csatolófelület előnye, hogy nem csak az új, SATA Express alapú adattárolókat támogatja majd, hanem a csatlakozók speciális kialakításának köszönhetően a jelenleg is forgalomban lévő SATA 3 Gbps-os és SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel ellátott SSD meghajtókat és merevlemezeket is. Az új szabvány érkezésével az SSD meghajtók gyártói, valamint a hibrid merevlemezek készítői könnyedén kiaknázhatják majd a PCI Express 3.0-s szabvány által kínált teljesítményben és skálázhatóságban rejlő lehetőségeket, mindezt úgy, hogy az alaplapok csatlakozói a hagyományos SATA csatlakozóval ellátott termékekkel is kompatibilisek maradnak.

A SATA Express szabvány végleges specifikációi még az év vége előtt elérhetővé válnak, de a köré épülő termékekkel valószínűleg majd csak jövőre találkozhatunk kereskedelmi forgalomban.

A készülő szabvány mellett a SATA-IO illetékesei bejelentették a SATA µSSD szabvány érkezését is, amely a beágyazott, egychipes adattároló rendszerek esetében bír majd nagy jelentőséggel, ahol az adattároló chip ezentúl külön úgynevezett SATA modul csatlakozó alkalmazása nélkül, közvetlenül kapcsolódik az alaplaphoz. Ez utóbbi szabvány a mobil eszközöknél - például a tábla konfigurációknál - lesz használatos.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward