Sandy Bridge-E: hiba a C1-es revíziónál?

Az Intel Sandy Bridge-E sorozatú felsőkategóriás asztali processzoraira már nem kell sokat várni, ugyanis november folyamán végre elrajtolnak a termékek a hozzájuk tartozó X79-es lapkakészlettel együtt. Sajnos a legfrissebb hírek szerint azért némi üröm is vegyül az örömbe, ugyanis a C1-es revíziójú Sandy Bridge-E processzorok esetében jelen lesz egy bug– errata, ahogy az Intel hívja – amely a processzorok VT-d szolgáltatását érinti majd. Ez annyit jelent, hogy a hardveres virtualizációs támogatás nem működik majd megfelelően, de a szoftveres virtualizáció ezzel együtt gond nélkül használható lesz.

Sandy Bridge-E: hiba a C1-es revíziónál?

Az Intel Sandy Bridge-E sorozatú felsőkategóriás asztali processzoraira már nem kell sokat várni, ugyanis november folyamán végre elrajtolnak a termékek a hozzájuk tartozó X79-es lapkakészlettel együtt. Sajnos a legfrissebb hírek szerint azért némi üröm is vegyül az örömbe, ugyanis a C1-es revíziójú Sandy Bridge-E processzorok esetében jelen lesz egy bug, amely a processzorok VT-d szolgáltatását érinti majd. Ez annyit jelent, hogy a hardveres virtualizációs támogatás nem működik majd megfelelően, de a szoftveres virtualizáció ezzel együtt gond nélkül használható lesz.

Maga a hardveres VT-d támogatás – amennyiben megfelelően működik – lehetővé teszi, hogy az összes hardveres gyorsítás üzemeljen az adott operációs rendszeren, amely a virtuális konfiguráción fut. Ezzel tehát a merevlemez vezérlők és a nagy GPU teljesítményt igénylő 3D-s játékok hardveres virtualizáció mellett tökéletesen futnak – utóbbiak közel maximális teljesítménnyel – de a Windows Aero kezelőfelület is gond nélkül elérhető, sőt, a videokártyák, vagy videó vezérlők összes hardveres gyorsítási funkciója működik. Utóbbiakból látható, hogy a hardveres VT-d nagy jelentőséggel bír, ha a virtuális konfiguráció esetében ki akarjuk használni a hardveres gyorsítás adta lehetőségeket (bár fontos megjegyezni, hogy általában nem ez a helyzet).

A fenti probléma a C1-es revízióval érkező Sandy Bridge-E processzorokat érinti. A C2-es revízió esetében a források szerint az említett hibajelenség már nem lesz jelen, viszont a C2-es Sandy Bridge-E processzorok a következő év elejéig biztosan nem kerülnek forgalomba.

Az Intel a Waimea Bay platform esetében a start alkalmával csak PCI Express 2.0-s jóváhagyás áll majd rendelkezésre, ugyanis a gyártó szakembereinek nem állt rendelkezésükre megfelelő mennyiségű PCI Express 3.0-s bővítőkártya, amelyekkel kompatibilitás teszteket tudtak volna végezni. A PCI Express 3.0-s eszközök egy része tökéletesen üzemelni fog, de az Intel nem tudja garantálni, hogy minden PCI Express 3.0-s bővítőkártya működni fog majd a friss platformmal. Ez utóbbi kijelentés egy picit fura, hiszen így a hatos sorozatú lapkakészleteknél – pontosabban azoknál, amelyek rendelkeznek PCI Express 3.0-s kapcsoló áramkörökkel – sem garantálható, hogy kompatibilisek lesznek a PCI Express 3.0-s bővítőkártyák mindegyikével. Idővel minden kiderül.

A sok rossz hír után azért némi jó hírrel is szolgálgatunk. Azok számára, akik továbbra is a Windows XP operációs rendszer használatában gondolkodnak, örömteli hír lehet, hogy az Intel mind 32-bites, mind pedig 64-bites eszközillesztő szoftvert kínál majd a friss platformhoz. A 32-bites Windows XP esetében a Rapid Storage driver sajnos nem lesz elérhető, de minden más igen. A Windows XP mellett a Windows 8-as operációs rendszerhez is kap majd támogatást a Waimea Bay platform.

A VT-d támogatás kérdése sok érdekességet vet fel. Az egy dolog, ha egy adott termék rajtja után derül ki, hogy hibás – mint például a hatos sorozatú lapkakészletek SATA 3 Gbps-os vezérlője, ami év elején nagy port kavart – az viszont megint más kérdés, ha a gyártó úgy dob piacra egy terméket, hogy annak hibájáról tud. Amennyiben a fentieknek van alapja, úgy érdemes a vásárlóknak megvárniuk a C2-es revízió megérkezését, kivéve, ha biztosak benne, hogy nem lesz szükségük a hardveres virtualizációs támogatásra.

Reméljük, hogy a pletykákra a gyártó illetékesei hamarosan reagálnak és tisztázzák a jelenleg még rendkívül homályos helyzetet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward