Részletek a Wikipedia videólejátszójáról

Nemrég számoltunk be a Wikipédia "videósítási-tervéről", melynek eredményeként az eddig szöveget, hangot és képeket tartalmazó internetes enciklopédia mozgóképeket is tárolna. Az újításról most egy interjúnak köszönhetően még több információt tudtunk meg.

Részletek a Wikipedia videólejátszójáról

Nemrég számoltunk be a Wikipédia "videósítási-tervéről", melynek eredményeként az eddig szöveget, hangot és képeket tartalmazó internetes enciklopédia mozgóképeket is tárolna. Az újításról most egy interjúnak köszönhetően még több információt tudtunk meg.

A Wikipédia-felhasználók hamarosan egy új eszközt kaphatnak a kezükbe, amivel mozgóképeket tudnak megtekinteni, szerkeszteni, valamint feltölteni a népszerű portálra. A Wikimedia Alapítvány megbízott igazgatója, Erik Moller egy, a Beet.TV-nek adott interjújában elárulta, az új lehetőséget nagyon rövid időn belül megismerhetjük. IT-szemszögből azonban sokkal érdekesebbek a technikai információk, melyekről szintén számos részletet elárult Erik.

A vezér elmondása szerint már több éve dolgoznak a Wikipédiánál a videótámogatás megvalósításán és jelentős erőfeszítéseket tesznek a videófeltöltés megkönnyítésére, különösképpen a formátumok közötti különbségek áthidalására. Bár az internetes enciklopédiában továbbra is a nyílt forráskódú Ogg Theora-formátumot tervezik használni, lesznek olyan eszközök, melyekkel a felhasználó különleges szoftver, vagy nagyobb erőfeszítés nélkül tudja valami más formátumba konvertálni a mozgóképet. Az Ogg Theorát egyébként natív módon támogatja a legújabb Firefox-változat, valamint hamarosan a Google Chrome és az Opera is.

Egyelőre azonban a Wikipédia szerint a felhasználó saját számítógépének segítségével kell elvégeznie az átalakítást a videón. Moller szerint az egyik ilyen megoldás a Firefogg nevezetű Firefox-kiterjesztés használata, mely a mozgóképet Ogg Theora-formátumba alakítja a helyi gépen.

Az Ogg Theora-formátum kiválasztását egyébként számos vita előzte meg. Mivel a Wikipédia hatalmas látogatottságú oldal, így nagyon fontos az optimális tömörítési mechanizmus kiválasztása, ugyanis a már pár kilobájtos eltérés esetén is nagyon nagy pluszforgalom keletkezhet a sok oldalletöltés miatt. Ráadásul ezt a formátumot az összes böngészőnek támogatnia kell, ha fent szeretne maradni a versenyben, így bizonyos szempontból szabványosítási eszköz is lehet a Wikipédia.

A H.264-kodekkel ellentétben, melyet a Google és az Apple termékeikben, szolgáltatásaikban előszeretettel használ, az Ogg Theora-videókat teljesen szabadon letöltheti, remixelheti és újra feltöltheti a felhasználó anélkül, hogy licenszdíjat kellene fizetnie. Azonban a legtöbb mai hardvereszköz (beleértve az újabb mobiltelefonokat is) beépített H.264-dekódoló szoftverrel érkezik, ami azt jelenti, hogy kevesebb számítási teljesítmény kell a mozgóképek lejátszásához.

A legtöbb IT-cég, beleértve a Microsoft-ot, Apple-t és a Google-t nem igazán rajong az Ogg Theora formátumért, inkább a H.264 mellett teszi le a voksát. A Google támogatja a Wikipédiában tervezett formátumot, azonban a vállalat állítása szerint az nem nyújt olyan minőséget, mint ami elvárható lenne tőle. Ezen felül a Google hatalmas erőforrásokat fektetett be a YouTube teljes videóállományának H.264-formátumba történő konvertálásába, ami szintén megkérdőjelezi az Ogg Theora-létjogosultságát. A kezdetben a HTML5-támogatását élvező, azonban a Nokia és az Apple ellenzése miatt kegyvesztettő vált formátum egyébként a szakértői körökben sem teljesített valami jól a H.264-hez képest, mind minőségben, mind tömörítési időben elmarad a konkurenstől.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward