Shop menü

RADEON RX 7900M SOROZATÚ VIDEOKÁRTYA ÉPÜLHET A RADEON RX 7900 GRE NAVI 31 XL GPU-JA KÖRÉ?

Az AMD a jelek szerint legalább egy új csúcskártyával veheti célba a mobil videokártyák szegmensét.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Radeon RX 7900M sorozatú videokártya épülhet a Radeon RX 7900 GRE NAVI 31 XL GPU-ja köré?

Az AMD a NAVI 31 XL formájában egy érdekes GPU-t készített az elmúlt időszakban, ami egyelőre még csak egyetlen egy videokártya fedélzetén érhető el, ami nem más, mint a nemrégiben piacra dobott Radeon RX 7900 GRE (Golden Rabbit Edition). Ezzel a modellel Kínának szeretne kedveskedni a vállalat, lényegében egy ünnepi videokártyáról van szó, ami a nyúl évének tiszteletére készült. A termék főként Kínában kerül forgalomba, ám egyes térségekben is felbukkant már a komplett asztali számítógép konfigurációk részeként, egyebek mellett Németországban is.

A legújabb pletykák alapján úgy tűnik, hogy a NAVI 31 XL rövidesen a Radeon RX 7900M sorozatban is helyet kaphat, vagyis legalább egy mobil csúcskártyát építhet köré az AMD csapata. Maga a NAVI 31 XL azért lehet vonzó választás erre a feladatra, mert a NAVI 31 XT és XTX modellekhez képest kisebb tokozást kapott, így a lapkája hiába ugyanakkora, mint az említett példányoké, a kisebb tokozás miatt kompaktabb a teljes GPU, ami a noteszgépek piacán kifejezetten jól jöhet. Utóbbi területen kiemelten fontos a helytakarékosság, hiszen limitált a rendelkezésre állóhely, így alaposan be kell osztani minden négyzetmilliméternyi területet.

Az új mobil videokártya érkezéséről egy tesztelő és szivárogtató számolt be a minap, aki Golden Pig Upgrade Pack néven tevékenykedik, viszont azt, hogy NAVI 31 XL alapú mobil videokártya érkezhet, már a Moore’s Law is Dead YouTube csatorna tulajdonosa is említette nagyjából egy hónappal ezelőtt, amikor a Radeon RX 7900 GRE modellről még nem tudhattunk.

Galéria megnyitása

Maga a Radeon RX 7900 GRE egy 260 W-os TBP kerettel rendelkező videokártya, ám mobil környezetben ekkora TBP keretet nem lehet alkalmazni megfelelő hűtés hiányában, legalábbis költség- és helytakarékos kivitelben, így a végső változat ennél jelentősen alacsonyabb TBP kerettel érkezhet. Az Nvidia háza táján például 175 W-nál tetőzik a TGP a GeForce RTX 40 Laptop GPU sorozatban, amiben már a Dynamic Boost áldásos hatása is benne foglaltatik. A NAVI 31 XL alapú Radeon RX 7900M sorozatú videokártya pontos TGP keretét még lepel fedi, az viszont erősen valószínű, hogy 80-nál több aktív CU tömb lesz rajta, ami 5120 stream egységnél többet jelent majd, vagyis ezen a téren felülmúlja a Radeon RX 7900 GRE modellt.

Ahogy az lenni szokott, a háttérben alighanem már tart a válogatás, vagyis a legjobb tulajdonságokkal rendelkező, a legjobb energiahatékonyság mellett dolgozó NAVI 31 XL GPU-kat már gyűjthetik annak érdekében, hogy az új mobil videokártyák elkészülhessenek. A TBP keret csökkentése érdekében az asztali verzióhoz képest mind a GPU magfeszültséget, mind pedig a GPU órajeleit csökkenteni fogják, ám a pontos értékek még nem állnak rendelkezésre.

Érdekesség, hogy időközben az AMD bemutatta az iparág első olyan mobil APU egységét is, ami immár 3D V-Cache gyorsítótárral érkezik. A RYZEN 9 7945HX3D típusjelzéssel ellátott megoldás első körben csak az ASUS RoG sorozatában érhető el, exkluzív módon, később azonban egyéb gyártók is megkaphatják. A pletykák szerint a szóban forgó mobil APU és a NAVI 31 XL alapú csúcskártya egyszerre mutatkozott volna be, de a GPU még nem állt készen a közös rajtra.

Az egyelőre nem világos, hogy a Radeon RX 7900M sorozat tagjai mikor érkeznek, az viszont biztosnak tűnik, hogy megjelennek a közeljövőben, akár egy, akár két modellről van szó. A Radeon RX 7000M sorozat ezzel kezd majd egyre teljesebbé válni, még ha csak lassan is, hiszen korábban csak a NAVI 33 alapú verziókat mutatták be. A szűkös választék miatt ez a sorozat most nem is népszerű a notebookok gyártói körében, de ha elkezd bővülni és érkezik egy igazi csúcskártya, az felkavarhatja az állóvizet és átrendezheti a piac terepviszonyait is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére