Qualcomm: Íme, a kijelzős ujjlenyomat-olvasók új generációja

A 3D Sonic Max nagy felületen olvas, és jelentősen jobb biztonságról képes gondoskodni.

Qualcomm: Íme, a kijelzős ujjlenyomat-olvasók új generációja

A Qualcomm nem elsőként rukkolt elő kijelző mögé rejthető ujjlenyomat-olvasóval, és nem is az övé a legolcsóbb ilyen konstrukció, de a legmegbízhatóbb igen. Az ultraszónikus egység minden esetben kiváló megbízhatóság mellett teszi a dolgát, és most megérkezett ennek a legújabb változata.

A mai ujjlenyomat-olvasók már elképesztően komfortosan használhatóak a képernyő megtapintásával, ugyanakkor azt közel sem lehet kijelenteni, hogy ezek tökéletesek. A legnagyobb probléma az, hogy igazán nagy szenzort továbbra sem tudott senki letenni az asztalra, ezért minden mobilt azon az egy kis területen lehet ujjlenyomattal feloldani, ahol a szenzor van. És a Qualcomm ezt a problémát szerette volna valamelyest orvosolni a 3D Sonic Max esetében, éppen ezért megnövelte az érzékelő felületét.

A felhasználóknak már egy tizenhétszer nagyobb felület áll majd a rendelkezésére itt, a korábbi megoldásokhoz képest. A Qualcomm elmondta, hogy a ma használatos, átlagos, kijelzőbe rejtett ujjlenyomat-olvasók tipikus mérete 4 x 9 milliméter. Hogy mekkora a 3D Sonic Max? Nos, ez a megoldás már 20 x 30 milliméteres méretűre lett szabva, tehát egészen pontosan 600 négyzetmilliméteres a felülete az eddig 36 mm2 helyett.

Galéria megnyitása

A növekedés nemcsak a kényelmesebb használat miatt fontos, hanem azért is, mert így a komponens sokkal nagyobb területet lát az ujjlenyomatból. A bankok és más kiemelt biztonságot igénylő intézetek speciális, nagy olvasókat használnak, hogy a teljes ujjlenyomatot tudják szkennelni, az okostelefonok eddig azonban kicsi részletek alapján voltak kénytelenek azonosítani a felhasználókat. A 3D Sonic Max viszont tudja majd elemezni az ujjlenyomatok egészét a beléptetések alkalmával.

A Qualcomm elmondása alapján egy a millióhoz annak az esélye, hogy tévesen érzékeljen az újdonság, szóval nagyon jól képes teljesíteni. Arról persze szó nincs, hogy elfogadnák akár kormányzati szervezetek is az egységet, de minden korábbinál magasabbra teszi a lécet a biztonságot tekintve. És vannak még érdekességei a 3D Sonic Maxnak.

A méreténél (és a fejlesztők munkájának köszönhetően) fogva az újdonság arra is képes, hogy kettő ujjlenyomatot is tudjon egyszerre érzékelni. Szóval a felhasználó azzal is növelheti az okostelefonja védelmét, ha különböző ujjkombinációkat használ. Ezáltal különösen jól lehet óvni az érzékeny információkat, és az eszközökön beállítható lesz, hogy mikor mennyi ujjat kelljen használni; például a pénzügyekkel kapcsolatos appoknál bevethető a kettő ujjlenyomat használata, a képernyő feloldásához viszont elég lesz egy érintés.

Nem kell majd tucatnyi alkalommal tapogatni az érzékelőt az új minták felvételekor sem, mivel mindent érzékelni fog az egység egyetlen érintéssel. Ez is emeli a felhasználói élményt. Thin-film-transistor (TFT) technológiát alkalmazva hozta létre a szenzort a Qualcomm. És a vállalat azt is hozzátette, hogy egyébként csak 0,15 milliméter vastag a szenzor, szóval a készüléket nem fogja jelentősen „hizlalni”.

Egyetlen komolyabb hátránya van ennek a szenzornak jelen állás szerint, hogy a tervezés során nagyobb helyet igényel. Szóval az okostelefonok megalkotásakor jobban feladja majd a leckét a szakembereknek, mint a korábbi egységek.

A Qualcomm 2020-ban kezdi szállítani a 3D Sonic Max ujjlenyomat-szenzort, és nem lenne meglepő, ha a Samsung például ezt használná fel, miután már a Galaxy S10 szériánál elkezdte alkalmazni a Qualcomm korábbi, ultrahangos egységét.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap