Porondon az ATIV Q és az ATIV Tab 3

A Samusung két új táblagépet mutatott be. Ezek közül az egyik az igazi különlegesség, ahol válogathatunk az oprendszerekből, és a kialakítása sem éppen átlagos.

Porondon az ATIV Q és az ATIV Tab 3

A Samsung Premiere esemény főleg Windows 8-as megoldásokat tartogatott a felhasználók számára, de azért akadt androidos újdonság is a Galaxy NX fényképező alakjában és egy hibrid is terítékre került Londonban. Az ATIV Tab 3 egy mezei táblagép, így előbb nézzük a különlegességünket, ami egyszerűen ATIV Q-ként került leleplezésre.

A Q hardveres billentyűzettel felvértezve érkezik, de közel sem a hagyományos módon van összeszerelve, ugyanis nem felnyitni kell a gombsor elővarázsolásához, hanem elcsúsztatni a kijelzőt felfelé. Összecsukva tehát tablet képében tetszeleg, de egy csúsztatást követően teljes értékű notebookká változik (ám felnyitható hagyományos módon is, ekkor egyfajta állvány funkciót szolgál a billentyűzetes alsórész, ami hátra kerül). Ez a készülék a flexibiltás mintapéldánya, ugyanis összecsukva még Androiddal használhatjuk - a Jelly Bean legfrissebb, 4.2.2-es kiadása került előtelepítésre - kinyitva pedig válthatunk Windows 8-ra. A kijelző meglehetősen nagy, 13,3 colos és a felbontására sem lehet panasz, ugyanis 3200 x 1800 képpontot sűrít össze, így 275 PPI-s a pixelsűrűsége. A nagy méret miatt a használat megkönnyítése végett kapunk érintőtollat is, hasonlóan a Galaxy Note-okhoz.

Az eszközt egy negyedik generációs (Haswell) Intel Core i5 processzor hajtja, amiben van egy HD 4400-as grafikus egység is. Emellett 4 GB-nyi rendszermemória került bele, valamint egy 128 GB-os SSD meghajtó, amelyen az Android és a Windows közösen osztozik. A gép kapcsolati lehetőségeiről nem kaptunk részletes információt, ám a 802.11n-es WLAN biztos része a csomagnak. A fizikai portok sorát pedig egy-egy USB .0 és USB 2.0 csatlakozó nyitja, de van micro-HDMI, Ethernet csatlakozó, 3,5 mm-es jack és SD kártya olvasó is. Az egyelten kamera 720p HD videók rögzítésére és közvetítésére képes, így jó minőségben bonyolíthatjuk a videóhívásainkat.

Az ATIV Q 327 x 217,8 x 13,9 milliméteres és csaknem 1,3 kg. Az akkumulátor kapacitása nem ismert, de az üzemideje kellemes a gyártó elmondása alapján - 9 órát bír folyamatos használat mellett a feltöltést követően.

A Samsung ATIV Tab 3 igazi megkönnyebbülést jelent az ATIV Q után – szó szerint –, ez ugyanis mindösszesen 550 gramm és a maga 8,2 milliméterével a világ legvékonyabb Windows 8-as tabletje is egyben. Érdekességként megjegyeznénk, hogy az iOS-es és Androidos vetélytársak már 7,2 (iPad mini) és 6,9 mm-nél (Xperia Tablet Z) járnak. A 10,1 hüvelykes, széles betekintési szögekkel rendelkező megjelenítő felbontása 1366 x 768 képpontos. Akárcsak az ATIV Q, az ATIV Tab 3 is kapott S Pent, ami elvileg már egy továbbfejlesztett kivitel (teljesen kompatibilis az előre telepített Office programcsomaggal).

A Microsoft operációs rendszerének mozgatásáról Clover Trail platform gondoskodik. Az Intel Atom Z2760 processzor két 1,5 GHz-es órajelen üzemelő magot foglal magában, a turbó frekvenciája pedig 1,8 GHz. A grafikus feladatok felelőse itt egy 533 MHz-es PowerVR SGX545 iGPU. Az operatív tár 2 GB-os, a tárhely pedig mindössze 64 GB, jól fog tehát jönni egy microSD kártya bővítési lehetőség is, ugyanis a Windows 8 elég nagy "hírnévre" tett szert a helyigényével. Valamint ehhez jön még néhány gigányi Skydrive is, amit minden Windows 8-as tablet élvezhet egyébként.

A kötelező micro USB és 3,5 mm-es Jack aljzat mellett, egy micro-HDMI is került a keretre, így nagyban is kivetíthetjük a kijelző tartalmát. A Samsungnál ebben az esetben sem spóroltak a telepen, bár a kapacitásra vonatkozó adatok itt sem derültek ki, azt elárulták, hogy a 10 órás "kötelezőt" teljesíteni fogja - ez az az idő, amit a minőségi tábláktól elvárhatunk mostanában.

A megjelenéssel kapcsolatos nem beszéltek a bemutatók során, így arról egyelőre nincs információnk, hogy mikor kerülhetnek a boltokba a szerkezetek, és hogy mennyibe fognak kerülni ezek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward