OLED + nyomásérzékelők = papírvékony e-skin

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatócsoportja egy meglehetősen érdekes újításon dolgozik, amely rengeteg bámulatos lehetőséget tartogat.

OLED + nyomásérzékelők = papírvékony e-skin

A kaliforniai Berkeley Egyetem egyik kutatócsoportja Ali Javey vezetésével egy meglehetősen érdekes projekten dolgozik, amelynek célja egy olyan e-skin kifejlesztése, amely szinte bármilyen felületre fellaminálható, így érintő és egyéb funkciókat biztosít a különböző eszközök, illetve alkalmazások vezérlésére. Az újítás persze sok egyébre is használható, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

A kutatócsoport már készített egy működő, 16 x 16 OLED pixelből álló hajlékony érintőkijelzőt, amelynél az OLED-ek mellé egy nyomásérzékelőt és egy tranzisztort helyeztek el a mérnökök. A prototípus jelenleg annyit tud, hogy nyomásra, az aktuális nyomás erősségének megfelelően bekapcsolja az adott OLED pixelt, vagy pixeleket, így azok a nyomás erősségének megfelelő fényerősséggel kezdenek világítani. Az újítás segítségével ezt a speciális réteget szinte bármilyen formájú tárgyra vagy felületre integrálni lehet, így az ember-gép interakció új formái bontakozhatnak ki.

Az újítással a kutatók szerint könnyedén készíthetőek érintés-érzékeny fali képek, amelyek hatalmas érintőkijelzőként is funkcionálhatnak. Emellett akár az autóiparban, a műszerfalakon vagy a középkonzolokon is be lehet majd vetni a technológiát, így a vezető újszerűen, kényelmesen, gyorsan kezelheti a különböző elektronikai funkciókat. Az újítás segítségével emellett akár papírvékony, csuklóra illeszthető "egészségmonitor" is készíthető, ami segíthet a pulzus és a vérnyomás kényelmes, gyors ellenőrzésében.

A hajlítható e-skin - vagy ha úgy tetszik, e-bőr - elkészítéséhez nincs szükség elérhetetlen, drága technológiák alkalmazására. A kutatók a lapka elkészítéséhez egy vékony réteg polimert vittek fel egy szilícium ostya felületére, majd amikor a műanyag megszilárdult, a "szendvicsre" a félvezetőiparban használatos eszközökkel felvitték a szükséges elektronikai komponenseket. Ahogy az elektronikai alkatrészek a helyükre kerültek, az őket tartalmazó vékony műanyagréteget egyszerűen lehúzták a szilícium-ostya alapról, így egy szupervékony, filmszerű anyagot kaptak, amelyen komplett érzékelő-hálózat foglal helyet. A gyártás tehát a már meglévő technológiákkal egyszerűen kivitelezhető, így az újítás elterjedésének semmi akadálya. Persze a kutatók tovább dolgoznak a technológia tökéletesítésén: az OLED-ek mellett elhelyezkedő nyomásérzékelőkön kívül hő- és fényérzékelő szenzorokkal is fel szeretnék vértezni az e-skint, így az még sokoldalúbb lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward