Olcsó és biztonságos arcfelismerőt készít a MediaTek

A kínai alakulat olyan biztonságot szeretne elérni, amit a Face ID tud, de elérhetőbb áron nyújtaná ezt.

Olcsó és biztonságos arcfelismerőt készít a MediaTek

Az okostelefonok napjainkban már többféle biometrikus azonosítási lehetőséget felvonultatnak. A legelterjedtebb az ujjlenyomat-olvasó és az arcfelismerő. Ez utóbbiról általában úgy tartják, hogy nem annyira biztonságos, mint az ujjlenyomatos megoldások, ami általánosságban nézve igaz is, de vannak olyan konstrukciók, amik eléggé megbízhatóak ahhoz, hogy akár fizetéseket is hitelesítsenek vele, ilyen például az Apple Face ID-ja.

A MediaTek pedig a hírek szerint most egy olyan rendszer kidolgozásán fáradozik, ami hasonló módon működik majd, mint a Face ID, de sokkal alacsonyabb lesz a költsége, mint az Apple által használt megoldásnak. A Face ID a TrueDepth névre hallgató kamera révén működik, és a lényeg a strukturált fény, valamint az infravörös érzékelő használatán van. Ennél az arcfelismerőnél a rendszer 30 ezer, az emberi szem számára láthatatlan pontot vetít az arcra, és ezeket érzékeli, így építi fel azt a 3D-s térhálót, amit később minden azonosításnál alkalmaz, és még egy infravörös képet is készít. Az androidos okostelefonok körében is vannak már olyanok, amelyeknél számolni lehet strukturált fényt használó 3D érzékelővel, ilyen például az Oppo Find X és a Xiaomi Mi 8 Explorer.

Galéria megnyitása
Face ID az iPhone X esetében

A MediaTek úgy véli, hogy a gyártók a jövőben egyre több mobilnál szeretnének ilyen fejlett arcfelismerő technológiákat alkalmazni, és idővel a háttérbe szorulhatnak azok, amik egyszerűen csak az előlapi kamera képét használják. Éppen ezért mindenképpen érdemes lehet egy olyan alternatívát kidolgozni, ami kiváló megbízhatóságot nyújt, és még a költségeket is alacsonyan lehet mellette tartani. A MediaTek megoldása az Active Stereo névre hallgató technológiát használja, és ezt már támogatja a Helio P60 és a Helio P22 rendszerchip is. Ezekben az is közös pont, hogy egyaránt képesek a gépi tanulás gyorsítására – bár eltérő módokon, hiszen a Helio P60-nak már dedikált egysége is van az MI számára.

A vállalat által megálmodott rendszert a hírek szerint egy infravörös vetítő, kettő infravörös érzékelő, és egy olyan arcfelismerő algoritmus alkotná, amit gépi tanulás gyorsít. Az Active Stereo a fent említett rendszerchipek esetében már ki is használható, ugyanis ezzel lehet például a mesterséges mélységélességet előállítani. Szóval nemcsak az arcfelismerésnél tehet jó szolgálatot a képesség, de ha megfelelő adatok állnak a rendelkezésére, akkor kiválóan szerepelhet a biometrikus azonosítás során is. A MediaTek tervei szerint a Himax beszállító fogja létrehozni a fejlett arcfelismerőjéhez szükséges komponenseket, így az IR projektort és az infrás lencséket is.

A megjelenéssel kapcsolatos információk nem állnak rendelkezésünkre, de talán már nem kell sokat várni arra, hogy felbukkanjon az első olyan okostelefon, ami a MediaTek új arcfelismerő technológiáját használja. Az első fecskék minden kétséget kizáróan Helio P60 vagy a Helio P22 rendszerchip bevetése mellett, a középkategóriában fognak landolni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward