Olcsó chipekkel bővült a Snapdragon felhozatal

A Qualcomm ezúttal a Snapdragon 200 családba sorakozó chipeket leplezett le, valamint hamarosan befuthat a csúcsok csúcsa is. 

Olcsó chipekkel bővült a Snapdragon felhozatal

Az újdonságok kicsit félrevezető termékkódokkal érkeznek, annak ellenére, hogy a Qualcomm általában szigorú rendet tart a megoldásai körül. A két chip az MSM8x10 és az MSM8x12 jelzéssel fog bevetésre kerülni, ám a teljesítményüket tekintve az MSM8x25Q felett helyezkednek majd el. Ezek az alternatívák két és négy magot sorakoztatnak fel, melyek már az ARM Cortex-A7-en alapulnak, a korábbi Cortex-A5-ös modellekkel szemben. Az MSM8x10 két A7 magot foglal magában, míg az MSM8x12 négy maggal indul harcba. A lapkák órajele minden esetben 1,2 GHz.

A különbségek sora a magok számára terjed csak ki, ezt leszámítva minden közös a most beharangozott SoC-k között. A Qualcomm mérnökei végre dobták az Adreno 2xx grafikus processzort, és itt már egy sokkal szélesebb API támogatású és erősebb Adreno 302-t alkalmaznak, ami a Snapdragon 400 szériában dolgozó Adreno 305 leszármazottja. A memóriavezérlőn nem változtattak, a korábbi chipekhez hasonlóan, ezek is LPDDR2-es modulokkal képesek együtt működni.

Az új chipek már 28 nm-es csíkszélességűek, így a gyártásuk is sokkal költséghatékonyabb lesz. A multimédiás lehetőségek terén is van mit felmutatniuk, ugyanis már a 8 megapixeles kamerákkal is könnyedén megbirkóznak (a videós képességeikről sajnos nem esett szó). A friss chipek támogatják a Qualcomm gyorstöltési rendszerét is.

Az új 200-asok elsősorban 3G HSDPA+ hálózati modemmel fognak felbukkanni, mely 21 Mbps-os letöltési sebességet nyújt, de lesz TD-SCDMA támogatás is a távol-keleti régiók számára. Továbbá ezek már nem csak két SIM-mel képesek gond nélkül elbánni, hanem akár hárommal is. Ráadásul ezek folyamatosan aktívak lehetnek, ami legfeljebb az akkumulátornak jelent rossz hírt. A most leleplezett lapkák még idén testet ölthetnek az alsóbb árszegmensekben és részt fognak venni a QDR programban is, melynek köszönhetően egyszerűbb lesz ezeknek a felhasználása a kisebb partnerek számára is.

A jövőre nézve még azt se felejtsük el, hogy a Qualcomm és az LG egy nagy bejelentésre készülnek, melynek keretein belül valószínűleg hamarosan feltűnhet az első Snapdragon 800 chippel szerelt okostelefon. Feltételezések szerint az Optimus G2-ről van szó, ami már a premier dátumát is megkapta. Augusztus 7-én hullhat le a lepel a világ legerősebb okostelefonjáról. (Persze a szoros verseny hevében, elképzelhető, hogy egy most még ismeretlen gép fogja behúzni az első Snapdragon 800-asnak járó címet.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward