Shop menü

OKTÓBER KÖZEPE UTÁN VÁRHATÓAK AZ ELSŐ RAPTOR LAKE REFRESH SOROZATÚ INTEL PROCESSZOROK

A hírek szerint a frissített központi egységek megjelenése az év 42. hetében esedékes, ami az október 16-tól 22-ig tartó hetet takarja.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Október közepe után várhatóak az első Raptor Lake Refresh sorozatú Intel processzorok

Az Intel háza táján hamarosan új processzorok jelennek meg a konzumerpiacon. A legnagyobb érdeklődés kétségtelenül a Meteor Lake generációt övezi, ám ennek képviselői az eddigi információk alapján csak és kizárólag a mobil processzorok szegmensét veszik célba, maximum kompakt asztali számítógépekben kaphatnak majd helyet, például a NUC sorozat tagjaiban, illetve az ehhez hasonló koncepciót alkalmazó termékekben. Az Intel illetékesei természetesen az asztali szegmenset sem hagyják új modellek nélkül, azaz nem kell az Arrow Lake-S generációig várni, ha újabb processzorra szeretnénk szert tenni. A mozgástér persze limitált lesz, hiszen a jelenlegi Raptor Lake-S lapka kap egy frissítést, ami jó eséllyel magasabb órajeleket, illetve magasabb hivatalosan támogatott memória-órajelet takar, de ezeken felül egyéb kisebb fejlesztésekre is megbújhatnak a motorháztető alatt.

Eddig úgy tűnt, a szeptemberi rendezvényen jó eséllyel már be is mutatkozhatnak az új processzorok, ahogy arról korábban beszámoltunk. Ez egyelőre hivatalos forrásból még nem nyert megerősítést, viszont egy megbízhatónak minősíthető szivárogtató nemrégiben elárulta, nagyjából mikor jelenhetnek meg az új processzorok. Az ECSM-Official szerint első körben a „K” sorozatú modellek áraszthatják el az üzletek polcait, valószínűleg „KF” jelöléssel ellátott, aktív iGPU-val nem rendelkező társaikkal együtt.

A megbízható kínai szivárogtató szerint kereskedelmi forgalomban az év 42. hetében jelenhetnek meg az új központi egységek, ami azt jelenti, hogy a 2023. október 16-tól egészen 2023. október 22-ig terjedő időszakot szemelték ki az Intel illetékesei a rajtra. A szivárogtató korábban, a Raptor Lake sorozat rajtjakor már viszonylag pontos tájékoztatást adott azzal kapcsolatban, mikor válhatnak elérhetővé a termékek, igaz, 2 vagy 3 napot tévedett, talán ezért is adott most meg tágabb időtartományt. A szivárogtató egyébként Enthusiast Citizen néven is ismerős lehet sokak számára. A „K” és „KF” sorozatú processzorok rajtját követően egy picit várni kell majd a szorzózáras Raptor Lake-Refresh modellek érkezésére, azok ugyanis majd csak 2024 első hetében debütálhatnak.

Galéria megnyitása

A rendelkezésre álló adatok szerint az egyik legnagyobb változás a Core i7-14700K modell formájában érkezik: míg a Core i7-13700K jelenleg 8 teljesítményre hangolt és 8 energiahatékonyságra optimalizált processzormaggal érkezik, addig a Core i7-14700K már 8 teljesítményre hangolt és 12 energiahatékonyságra optimalizált processzormagot foghat munkára. Ennél a modellnél várhatóan mindenképpen szükség lesz friss BIOS alkalmazására az LGA-1700-as processzorfoglalattal ellátott összes alaplapnál. A többi Raptor Lake Refresh modell esetében a szivárogtató szerint előfordulhat, hogy külön BIOS frissítés nélkül is működnek majd a termékek. Akárhogy is, processzorcsere esetén érdemes még a régi modellel elvégezni a BIOS frissítését, így az új processzort már biztosan gond nélkül felismeri majd az UEFI Firmware.

A fentebb említett Arrow Lake-S modellekkel kapcsolatban is érkezett egy kis információmorzsa, ami alapján úgy tűnik, azokhoz a processzorokhoz H870-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok nem készülnek, csak H810, B860 és Z890 alapúak. Hogy ez igaz-e? Az elkövetkező hónapok folyamán biztosan kiderül.

Összességében érdemes leszögezni, hogy ugyan egy megbízhatónak minősülő szivárogtatóról van szó, a fenti értesüléseket így is érdemes egészséges gyanakvással fogadni, hiszen hivatalos forrásból egyelőre nem nyertek megerősítést – és mivel a részleteket NDA védi, így nem is igazán várható megerősítés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére