Nvidia Tesla M2090: már rekordot is döntött!

A Nvidia egy új Tesla sorozatú gyorsító kártyát dobott piacra, amely M2090 típusjelzéssel rendelkezik és amely a Tesla család leggyorsabb tagjának minősül. A Tesla sorozatban egyébként olyan termékek kapnak helyet, amelyek GPGPU alkalmazásokhoz használhatóak: az említett alkalmazások képesek kiaknázni a GPU által kínált hatalmas számítási teljesítményt, ezáltal sokkal gyorsabban futnak, mint ha szimplán csak egyszerű processzorra támaszkodnának. Ezek a termékek kifejezetten arra lettek kitalálva, hogy a rajtuk található GPU által kínált hatalmas számítási teljesítményt különböző GPGPU alkalmazásokban kamatoztassák.

Nvidia Tesla M2090: már rekordot is döntött!

A Nvidia egy új Tesla sorozatú gyorsítókártyát dobott piacra, amely az M2090-es típusjelzést kapta, és jelenleg a család leggyorsabb tagja. A Tesla sorozatban olyan termékek kapnak helyet, amelyek GPGPU alkalmazásokra vannak kihegyezve.

A HPC (High-Performance Computing) szegmensbe szánt újdonság GPU-ja 512 CUDA magot tartalmaz, a fedélzeti memória szerepét pedig 6 GB-nyi GDDR5-ös memóriachip tölti be, amelyekhez természetesen ECC támogatás is jár. Az új Tesla modell esetében különlegesség, hogy dupla pontosságot megkövetelő számítási feladatok alkalmával 665 GFLOP/s-os teljesítmény felmutatására képes, ami az elődjéhez képest igen komoly fejlődés. A korábbi leggyorsabb Tesla kártya, amely jelenleg is forgalomban van és amely az M2070-es típusjelzést viseli, mindössze 515,2 GFLOP/s-os dupla pontosságú számítási teljesítményt kínál. Ez utóbbi modellnél - valamint az M2050-es modellnél - a GPU mindössze 448 CUDA magot tartalmazott (legalábbis ennyi volt aktív, a régi GF100-as magból). Érdekesség, hogy az Nvidia közleménye szerint az M2090-es gyorsítókártya alkalmazásával az alkalmazások akár tízszer gyorsabban is futhatnak, mint ha egy hagyományos processzorra támaszkodnának.

A fentiekben látható táblázat az M2050-es és M2070-es modellek specifikációit tartalmazza. A gyártó hivatalos weboldalán az M2090-es modellel kapcsolatban egyelőre nem került fel hasonló információ.

A Tesla 2090M segítségével már egy rekord is megdőlt: az AMBER 11-es alkalmazásban, amely biomolekulákkal kapcsolatos szimulációk elvégzésére használható, megdöntötte a korábbi sebesség világrekordot egy olyan konfiguráció, amelyben négy darab Tesla M2090-es gyorsító kártya és négy darab processzor foglalt helyet. A rekord immáron 69ns/nap (69 nanoszekundumnyi szimuláció elvégzése naponta) értéket képvisel. Korábban egy tisztán hagyományos központi egységeket alkalmazó konfiguráció tartotta a rekordot, amely 46 ns/nap teljesítmény elérésére volt képes.

Az Nvidia újdonsága természetesen egyéb GPGPU támogatással ellátott tudományos és szimulációs alkalmazásokban is hatékonyan használható, amelyekben hatalmas párhuzamos számítási teljesítmény alkalmazására van szükség (pl.: MATLAB, GADGET2, GPU-BLAST, NAMD, GROMACS).

A Tesla M2090 várhatóan több HPC szerverkonfigurációban is helyet kap majd. A HP már el is kezdte az újdonság alkalmazását: a gyártó ProLiant SL390 G7-es, 4U formátumú szerverében akár nyolc ilyen Tesla kártyából és két processzorból álló konfiguráció is elhelyezhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward