Shop menü

NETFLIX: HAMAROSAN JÖHETNEK A „BÜNTETÉSEK” A JELSZAVUKAT MEGOSZTÓKNAK

A vállalat jövőre már tényleg bekeményíthet, és kiszámlázhatja a szabálytalan fiókmegosztásokat, a tiltástól viszont jelen állás szerint nem kell tartani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Netflix: Hamarosan jöhetnek a „büntetések” a jelszavukat megosztóknak

A Netflix felhasználók lényegében azóta alkalmaznak kiskapukat, hogyan tudják több helyen használni ugyanazt az előfizetést, amióta a platform elindult. Mindig voltak, és minden bizonnyal lesznek is olyanok, akik kihasználják a rendszert, de 2023-tól nem fogja ezt tétlenül nézni a cég.

A vállalat nyilvánosságra hozta a harmadik negyedéves jelenését, amiből kiderült, hogy most szerencsére képes volt növekedést produkálni. Az elmúlt 10 évben idén esett meg először, hogy csökkent a nézők mennyisége, ezért jó hír már pusztán az is, hogy ezúttal növekedést tudott. 2,4 millió fővel emelkedett az előfizetők száma, és ezt főleg a globális piacokon hozta össze a cég. Az Egyesült Államokban és Kanadában továbbra is küzdelmes időszakot él, a hazájában csak 104 ezerrel emelkedett az előfizetők száma.

A negyedéves jelentés mellett részletesen beszélt a cég arról, hogy továbbra is jelentős anyagi károkat okoznak a Netflixnek azok, akik visszaélnek a különböző előfizetési lehetőségekkel. Ezt mindig tudni lehetett, de ennek ellenére a vállalat eddig nem igazán foglalkozott a dologgal. Az elmúlt hónapokban viszont kísérleti jelleggel néhány országban már tesztelte azt a rendszert, amivel ki tudja szűrni a potyázókat, és most úgy tűnik, hogy készen áll arra, hogy ezt nemzetközi szinten is elkezdje alkalmazni.

Olyan intézkedéseket lépett meg a cég, mint a jelszómegosztás fizetőssé tétele, és annak a rendszernek a tökéletesítése, hogy miként tudja azt pontosan felismerni, hogy egy profilt szabálytalanul használnak. A tesztet egzotikusabb helyeken próbálta ki a Netflix, például Peruban, Costa Ricán és Chilében mostanra teljesen természetes lett a jelszómegosztásért fizetni. Ezeken a helyeken a Netflix már korábban elérhetővé tette a felhasználói profil költöztetésének lehetőségét is tesztelési céllal. Ez az a funkció, amit most elkezdett mindenki számára élesíteni.

A profil költöztetési funkcióval az emberek saját fiókba tudnak költözni ahelyett, hogy mások előfizetését használnák úgy, hogy nem egy háztartásban élnek. Ugyanis a Netflixnél a családi előfizetés azoknak szólna eredetileg, akik ténylegesen úgy családtagok, hogy egy fedél alatt is élnek. Szóval itt nem arról lenne szó, hogy 4 haver összedobja a pénzt, és olcsóbban nézik otthon a tartalmakat, márpedig ez jelenleg sok helyen így néz ki.

Galéria megnyitása

Azoknak, akik eddig szabálytalanul használták a Netflixet, a jövőben a jelszómegosztás lesz biztosított, hogy mindenki jól járjon. Ebben az esetben a cég némi felárat fog felszámolni a fiókoknál, de ez kisebb összeg lesz, mint amennyibe egy külön előfizetés kerülne. De nem lehet majd korlátlanul megosztani a jelszót, és az ilyen előfizetésekre is egyedi szabályok vonatkoznak. A szolgáltatás olyan adatok alapján fogja kiszűrni az illegális használókat, mint az IP-cím, az eszközazonosítók, és a fiókra bejelentkezett készülékek fióktevékenysége.

Argentínába, Salvadorban és egyebek mellett a Dominikai Köztársaságban egy olyan funkciót is tesztelt a Netflix, hogy az emberek plusz „otthonokat” vásárolhattak. Ebben az esetben arra próbáltak megoldást keresni, hogy például akik ingáznak, és hét közben másik városban dolgoznak, mint ahol laknak, ők is tudják teljesen legálisan használni a platformot mindkét helyen. Persze ebben az esetben is plusz pénzt kell fizetni, de ez kisebb összeg, mint egy második fiók fenntartásának az ára.

Idén nagyon sokat beszélt arról a Netflix, hogy mennyi potyázó van a rendszerben, több mint 100 millióra teszik azoknak a számát, akik valamilyen módon visszaélnek a lehetőségekkel. És most azon van, hogy ezeket az eseteket felszámolja, 2023-tól pedig tényleg határozottabb fellépés jöhet. Amennyiben a cég érzékeli, hogy valaki visszaél, plusz költségeket terhelhet a fiókra, alszámlákat hoz létre a megosztott jelszavakhoz kapcsolódóan. Leállítani senkinek nem fogják az előfizetését, de megfizettethetik a jelszómegosztás árát, ha például a családi csomagot nem egy helyen élők használják.

Galéria megnyitása

A cég hamarosan elindítja a reklámokkal támogatott új előfizetési csomagját is, ami olcsóbb lesz még annál is, ami most a belépő szintet jelenti. És ebben a reklámokkal tarkított előfizetési opcióban 720p minőségben lehet majd nézni a filmeket, sorozatokat, 4-5 perces reklámblokkok mellett, melyek 15-30 másodperces hirdetéseket fognak össze. Ezt az opciót kezdetben mi nem kapjuk meg, de bízunk abban, hogy minél előbb elérhető lesz itthon is az árérzékeny közönség számára.

A viszonylag jó negyedéves számok, és az, hogy a vállalat végre olyan intézkedéseket jelentettbe, amikkel globálisan is rendet tehet az előfizetői táborában, alaposan meglódították a részvényárfolyamát. A befektetők tehát úgy látják, hogy túl lehet a platform a mélyponton, és képes lesz stabilan tovább erősödni, növelni a bevételeit. Az elmúlt napokban több mint 20%-ot tudott erősödni a szolgáltatás részvényárfolyama.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére