Négymagos chipet mutatott be a Broadcom

A BCM23550-et jó fogyasztási mutatók, kedvező ár és kellemes hálózati képességek jellemzik. Az alsó-középkategóriában indulhat év végén.

Négymagos chipet mutatott be a Broadcom

A vállalat lapkáit nem sok gyártó használja – de a nagyok közül a Samsung pl. igen – és a jövőben szeretnének minél több új partnerre szert tenni. Ehhez folyamatosan megújuló termékpaletta szükséges, hogy elkerüljék az ST-Ericsson sorsát. Ennek eredményeként jött létre a Broadcom legújabb terméke, amely a közép és az alsóbb kategóriákban szeretne majd érvényesülni.

A Broadcom BCM23550 névre hallgató variáns a méltán népszerű Cortex-A7 magok köré épül. Ezek az ARM processzormagok az energiahatékonyság terén jeleskednek, vagyis az újdonság nem egy izmos megoldás lesz. A négy mag 1,2 GHz-es órajelen fog üzemelni, így ilyen téren a MediaTek MT6589 ellenfelét láthatjuk benne. A lapka magába foglalja az ARM NEON motort, mely a multimédiás képességek felelőse, ám ilyen téren a munka oroszlánrésze a VideoCore IV-re fog hárulni - ez a Broadcom saját fejlesztésű multimédiás egysége, ami egyben a 3D grafikus feladatok felelőse is.

A képfeldolgozó egységre sem lehet panaszunk, hiszen egy sor képességgel van felvértezve: van mosoly- és pislogásfelismerés, arckövetés, vörös szem csökkentő eljárás, sorozatkép, zero shutter lag és legjobb fotó kiválasztásának lehetősége is. Legfeljebb 12 megapixeles kamerák társítására nyújt lehetőséget az ISP, a videofelvételeink pedig Full HD-ben, 30 FPS-es sebesség mellett kerülhetnek rögzítésre. Mindezt a mérnökök megtoldották HD hang támogatással, így dupla mikrofonnal és speciális zajcsökkentő technológiákkal is felvértezhető a BCM23550 köré épített készülék. Ez mind a videózás terén, mind pedig a telefonálás esetében tökéletes minőségű hangot eredményezhet.

A chip kapcsolati lehetőségei meglehetősen jók. A mobil kommunikációs modem ugyan nem LTE technológiát alkalmaz, de a közép- és alsókategóriákban valószínűleg a 21/5,8 Mbps-os le- és feltöltési sebességű HSDPA+ támogatás sem jelent majd hátrányt. A lapka akár dupla SIM mellett is alkalmazható lesz, és állítólag ez az egyik legtakarékosabb ilyen megoldás. Továbbá van 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi (5G WiFi - ez is a Broadcom sajátja), ami a Miracast technológiával is megbirkózik, így akár két HD felbontású kijelzőn is szemmel követhetjük az eseményeket. Valamint találunk a BCM23550-ben NFC chipet, GLONASS műholdakkal is kommunikáló GPS vevőt is.

A SoC ezeken túlmenően megfelel az ARM TrustZone és a GlobalPlatform biztonsági előírásainak is, így akár vállalati környezetben is alkalmazható lesz. A Broadcom a BCM23550 termelését a harmadik, vagyis jelenlegi negyedév során fogja megkezdeni, de egyelőre csak a minták szállítása folyik. Az első kész termékek valamikor az év végén ölthetnek kézzel fogható testet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward