Négyhavonta jelenhet majd meg új Firefox

Korábban már egy hír keretén belül beszámoltunk róla, hogy a Mozilla szoftvermérnökei hamarosan magasabb sebességi fokozatba kapcsolnak, így a mostaninál sokkal-sokkal rövidebb idő telhet majd el egy-egy friss Firefox verzió megjelenése között. Most egy tervezet is napvilágot látott, amelyben a szakemberek azt határozzák meg, hogy milyen ütemterv szerint készüljenek el a Firefox friss kiadásai.

Négyhavonta jelenhet majd meg új Firefox

Korábban már egy hír keretén belül beszámoltunk róla, hogy a Mozilla szoftvermérnökei hamarosan gyorsabb tempóra kapcsolnak, így a mostaninál sokkal rövidebb idő telhet majd el egy-egy friss Firefox verzió megjelenése között. Most egy tervezet is napvilágot látott, amelyben a szakemberek azt határozzák meg, hogy milyen ütemterv szerint készüljenek el a Firefox friss kiadásai.

A tervezet alapján úgy néz ki, hogy a Firefox kiadások között 16 hét telhet majd el, azaz igen sűrűn olvashatunk majd olyan közleményeket, amelyek a Firefox legfrissebb verziójának érkezéséről adnak hírt. A gyártó az említett 16 hetes periódust természetesen fontosabb részekre bontotta, amelyek a főbb teendők elosztását segítik. Az első öt hétben a friss verzió új szolgáltatásait dolgozzák ki (Mozilla Central  szakasz). A hatodik hét folyamán a bővítmények fejlesztőihez is eljut a böngésző az új változat (Firefox-Experimental channel). A hetedik és a tízedik hét között kiadás menedzsmenttel kapcsolatos feladatokat végeznek, azaz javítják az aktuális verzió stabilitását és ha szükség van rá, kikapcsolnak néhány olyan új szolgáltatást, amelyek még nem működnek megbízhatóan.

A tizenegyedik hét alkalmával a webböngésző béta fázisba lép, majd a tizenkettedik és tizenharmadik héten a tesztelők visszajelzései alapján javítják a hibákat és a webböngésző stabilitását is. A tizennegyedik hét alkalmával ismét kiadás-menedzsmentre kerül sor, így eldöntik, hogy a korábbi béta változat tartalma megfelel-e arra, hogy a nagyközönség elé tárják. A tizenhatodik hét eljövetelével kiadják az aktuális verzió végleges kiadását. Egyes bonyolultabb szolgáltatások esetében a 16 hetes periódusnál több időre is szükség lehet, hogy az adott szoftverrész hibátlanul működjön, így akkor, ha az újítás a tizenhatodik hét alkalmával még nem áll készen, akkor a végleges verzióban egyszerűen letilthatják. Ezzel a lehetőséggel a béta verzió esetében is élhetnek, legalábbis az elérhető, igencsak terjedelmes dokumentum erről árulkodik.

A teljes ütemtervvel kapcsolatban további információkat itt találnak az érdeklődők. Az új fejlesztési ütemterv mellett egyéb érdekességekre is kitérnek a  vállalat illetékesei, úgy mint a bővítmény-kompatibilitásra és a csendben érkező frissítésekre (Silent Update).  Ez utóbbi megoldás segítségével a Firefox is hasonló hatékonysággal szállíthatja a frissítéseket, mint a Google a Chrome esetében. A bővítmény-kezelés esetében már keményebb diónak minősül a kiadási stratégia megváltoztatása.

A Firefox következő fontos kiadása, a 4.0-s változat március 22-én jelenik meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward