Nagy csata lesz a két GPU-s videokártyák piacán

Nagy csata lesz a két GPU-s videokártyák piacán

Az Nvidia GeForce GTX 590-es videokártyájáról már több pletyka is megjelent, sőt, korábban, a CES alkalmával egy EVGA videokártyáról egyes jól értesült források már egyenesen azt állították, hogy az a modell maga a GeForce GTX 590-es. Persze ezt hivatalos forrásból akkor sem, és azóta sem erősítették meg, ami tulajdonképpen érthető is. Most viszont ismét felkavarták az állóvizet az új, két grafikus processzorral ellátott videokártya körül: több forrás is állítja, hogy, hogy heteken belül elrajtolhat a különlegesség.

A termékről nagyjából annyit lehet tudni, ami eddig kiszivárgott. A GTX 590 két darab GF110-es grafikus processzorral és 2 GB-nyi vagy 3 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriával rendelkezik majd. A friss csúcskártya piacra dobásával az Nvidia azt szeretné elérni, hogy ő kínálhassa a videokártya piac abszolút leggyorsabb megoldását, de ehhez természetesen az AMD-nek is lesz néhány szava. Az AMD illetékesei már egy stratégiát is kidolgoztak annak érdekében, hogy az Nvidiával szemben valamivel kedvezőbb pozícióból indulhassanak: a vállalatnál elhatározták, hogy az eredeti tervekkel ellentétben majd csak az Nvidia GeForce GTX 590 megjelenése után néhány héttel mutatják be saját két GPU-s csúcskártyájukat, az AMD Radeon HD 6990-es modellt.

Ezzel a lépéssel az AMD azt szeretné elérni, hogy az Nvidiának ne legyen lehetősége utólagos módosításokat végeznie GeForce GTX 590-es modelljén, miután nyilvánosságra került a Radeon HD 6990-es modell teljesítményével kapcsolatos összes információ. Most valószínűleg fordított lesz a helyzet: az AMD kivár és a GeForce GTX 590 teljesítményével kapcsolatos információk alapján – amennyiben szükséges – eszközölnek majd néhány módosítást a Radeon HD 6990-esen.

Ez utóbbi videokártyáról még néhány hivatalos fotó is napvilágot látott, amelyek az alábbiakban tekinthetőek meg.

A Radeon HD 6990-es modell, amely Antilles kódnévre hallgat, két darab Cayman GPU-t tartalmaz majd, amelyekhez összesen 4 GB-nyi fedélzeti memória társul. A GPU-k 2 x 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak majd a GDDR5-ös típusú memóriachipekhez. Jelenleg az, hogy a GPU-k és a memóriachipek pontosan milyen órajelen üzemelnek, az egyelőre - pont a fent említett stratégia miatt - rejtély. Az már biztos, hogy a referencia Radeon HD 6990-eseken négy darab mini-DisplayPort és egy DVI videó kimenet lesz jelen.

A DigiTimes ipari forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a GeForce GTX 590-es modell legkorábban is csak a következő hónap közepén debütálhat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward