Motorola Moto X - egy szelet jövő

A Motorola és a Google mérnökeinek munkája rendkívül sokszínű, és rengeteg érdekes megoldást alkalmaz.

Motorola Moto X - egy szelet jövő

A Moto X az első olyan okostelefon a Motorolától, amelynek a fejlesztése már teljes egészében a Google fennhatósága alatt történt, valamint az első olyan mobilja is a gyártónak, amit mindenestül az Egyesült Államokban készítenek, tehát ennél a modellnél nem a lehető legolcsóbb gyártási költségek elérésére helyezték a hangsúlyt.

A Motorola legújabb készülékét nagy várakozás előzte meg, már hosszú hónapokkal ezelőtt is hallatott magáról a pletykarovatokban a gép. A Moto X elölről szinte semmilyen különleges extrát nem nyújt: a kijelzője 4,7 hüvelykes, Super AMOLED technológiát használ, 720p-s felbontású és RGB alpixel-elrendezéssel dolgozik. Itt leginkább a kijelzőt és minden mást védő üveg az érdekesség, ugyanis egy újfajta Gorilla Glass-szal találkozhatunk, ami a Magic Glass-szal kiegészülve ráhajlik a peremekre is.

A belbecsnél is vannak korábban nem látott megoldások. A Snapdragon S4 Pro chip mellett feltűnt a Motorola X8 modul – ezzel a nemrégiben leleplezett Droid szériánál már találkoztunk, csak akkor még a mibenlétét homály fedte. Most már tudjuk, hogy az X8 két darab erősen feladat-orientált feldolgozó egységet foglal magába: az NLP (natural language) processzor felel az érintésmentes vezérlésért, a "kontextuális" processzor pedig az aktív frissítéseket, érintésérzékelést és egyéb apróságokat hivatott kezelni (ezeket mindjárt bővebben is kifejtjük) - a páros mindkét tagja extra alacsony energiaigénye miatt van jelen. Az Qualcomm SoC-hoz visszakanyarodva, az MSM8960DT két Krait maggal került bevetésre, melyek 1,7 GHz-es frekvencián pörögnek, a grafikus munkát pedig egy Adreno 320 hivatott elvégezni. A rendszernek 2 GB-nyi memória beosztását kell megoldani, míg a háttértárat tekintve két alternatíva lesz: 16 és 32 GB-tal is hazavihető majd a Moto X. Szerencsére relatíve nagy hely ide vagy oda, microSD slot is van, így megtoldhatjuk a telefont egy memóriakártyával, ha szűkössé válna a helyzet.

Az újdonság a kamera terén is szépen domborít, a hátlapi egységgel 10 megapixeles képeket készíthetünk, videózáskor pedig 60 képkockás sebességre is képes a gép 1080p-s felbontás mellett. A Clear Pixel technológiának köszönhetően a megszokottnál nagyobb mennyiségű fény jut az érzékelőhöz, így mindenkor rövidebb záridővel és alacsonyabb képzajjal dolgozhatunk; fényhiányos környezetben pedig közel olyan fotókat lőhetünk, mint a HTC One-nal, pedig itt jóval kisebbek a képpontok (1,4 megy 2 µm ellen). A Clear Pixel lényege abban áll, hogy a megszokott RGB helyett, itt RGBC elrendezéssel van dolgunk. A Clear alkotóelem a szűretlen fényt gyűjti be, így kétszer több fény éri el a szenzort a gyártást végző OmniVision állítása alapján. Az előlapi megoldás is legalább ilyen jó, persze a maga nemében: a 2 MPixeles egységgel akár Full HD felbontású videók közvetítésére is lehetőségünk nyílik, ha a sávszélességünk és a szolgáltatás ezt lehetővé teszi.

A Motorola és a Google közös gyermeke ugyan rettentően közel áll a "tűzhöz", ám ennek ellenére nem a legfrissebb Android van rajta, hanem a 4.2-es Jelly Bean. Persze néhány extrával azért felruházták, ilyen például az aktív frissítés, ami az AMOLED-nek köszönhetően minimális energiát igénybe véve értesít minket lezárt képernyő mellett is minden eseményről. Ide sorolható még az "OK Google Now" vezényszóval aktiválható hangvezérlés is, melynek köszönhetően ez az első olyan telefon, amit valóban egyetlen érintés nélkül is irányíthatunk akármikor. A 100 Mbps-os sebességű LTE mobil kommunikációs modem is része a gép repertoárjának, ha pedig nincs 4G lefedettség, akkor a HDSP+ lendül akcióba. Ezen felül a kapcsolati listán ott sorakozik a 802.11 b/g/n/ac szabványoknak megfelelő kétsávos Wi-Fi, a Bluetooth 4.0 LE modul, a GLONASS műholdakkal is társalgó A-GPS vevő és az NFC chip is. A nappaliban álldogáló HDTV-t több módon is összekapcsolhatjuk a Motorola újdonságával: egyrészt ott a micro-USB, ami MHL képes, másrészt WLAN felett van Miracast lehetőség.

Az ígéretekhez hűen, a Moto X nagy mozgásteret nyújt a személyreszabhatóságot tekintve. A leendőbeli tulajdonosok két különböző színű előlapból (fehér, ill. fekete) és összesen 18 eltérő árnyalatú és textúrájú hátlapból választhatják ki a nekik leginkább megfelelőt. Ezen felül a kamerát övező gyűrű és az oldalsó gombok is megváltoztathatóak, továbbá rövid szöveget (nevet vagy üzenetet) is kérhetünk a hátlapra. Az érdekes hátoldala miatt eddig nem sűrűn látott módon adták meg a fizikai jellemzőket: a telefon vastagsága 5,6 tól 10,4 milliméterig terjed, a magassága 129,3, a szélessége meg 65,3 mm. A fogása így sokkal kényelmesebb, mint a vetélytársainál tapasztalt, és a 4,7 colos kijelzőt meghazudtolóan könnyű kezelni egy kézzel is. A háttérben, csendben izzadó akkumulátor 2200 mAh kapacitású - a gyári adatai alapján vegyes használattal 24 órán át is nyúzható, de folyamatos telefonálgatással 13 óra alatt megadja magát.

A Morotola Moto X szolgáltatófüggetlen, ajánlott ára egyelőre nem ismert, mert a bemutató során csak kedvezményes, előfizetéses konstrukciókról esett szó. A készüléket még ebben a hónapban áruba bocsátják, és az Egyesült Államok öt legnagyobb szolgáltatójának kínálatában is fel fog bukkanni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward