Shop menü

MODERNEBB, DINAMIKUSABB MEGJELENÉSSEL SZÜLETETT MEG A HARMONYOS 4

Bejelentette a Huawei HarmonyOS új verzióját, ami rengeteg készülékre lesz elérhető, és főleg a külsőségeket érintő fejlesztésekről esett eddig szó.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Modernebb, dinamikusabb megjelenéssel született meg a HarmonyOS 4

A Huawei Developer Conference 2023 esemény keretében lépett a színpadra a HarmonyOS 4, ami jelentős átalakulásokat hoz, és ebben az esetben arról van szó, hogy a változások tényleg látványosak lesznek, nem a háttérben húzódnak majd meg. Persze olyan fejlesztések is történtek, melyeknek köszönhetően a platform működése lesz jobb.

Mióta a Google-lel és a mindenki által megszokott Android operációs rendszerrel nem dolgozhat a Huawei, azóta folyamatosan azon munkálkodik, hogy a saját ökoszisztémáját felépítse. Ennek az egyik ékköve a HarmonyOS, amit a vállalat olyan sikeresen tudott építgetni, hogy összesen már több mint 700 millió terméket adott el ezzel globálisan. Ott van mindenen, ami csak Huawei, okosórán, okostelefonon, táblagépen, televízión egyaránt. Sőt mi több, különböző járműipari kollaborációk révén még a személyautókban is.

Galéria megnyitása

Szóval hódít a HarmonyOS, ha nem is a nyugaton van ennek a legnagyobb piaca. A vállalat pedig a HDC 2023 keretében bemutatta a HarmonyOS 4-et, melynek kapcsán most főleg a külsőségek kerültek előtérbe. A Huawei a jelek szerint szeretné csúcsra járatni a testreszabhatóságot. Még a képernyő feloldása előtt elindulnak az újdonságok, ugyanis az AoD funkció, vagyis a folyamatosan aktív képernyő egy sor új animációval lesz gazdagabb, az új animációk egy része pedig már arra irányul, hogy simább legyen az átmenet a képernyő felnyitásakor, ezáltal a mobilok nagyon látványosan fognak ébredni.

A lezárt képernyőn sokféle betűtípus, feliratszín, háttérkép jelenhet majd meg, de kitehetők lesznek widgetek is. Számtalan különböző kombinációval szabhatják majd testre ezt a felületet az emberek. Új háttérképek jelenhetnek meg mindenhol, a felhasználó alkalmazhat majd hangulatjelekből generált háttérképet, és jön egy olyan újítás is, ami „panoráma időjárás” fantázianévre hallgat, és ez tényleg mindig változni fog, hiszen attól függő animációt mutat, hogy milyen kint az időjárás az alkalmazás adatai szerint.

Galéria megnyitása

A rendszer szintjén használt betűtípust is lehetőség lesz már módosítani több különböző opcióval. Ennél azonban érdekesebbnek ígérkezik, hogy bevezetésre kerül a Live Window. Ez így még egészen biztos, hogy senkinek nem mond semmit, de lényegében arról van szó, amit az Apple Dynamic Island címszó alatt alkotott. Tehát a kijelző tetején fognak megjelenni valós időben extra információk, bár itt nem lesz ez szigorúan a kameralyukhoz igazítva. Ezt a funkciót táblagépeken, de még okosórákon is beveti a Huawei.

Lesznek új hangulatjelek is a HarmonyOS 4 érkezését követően, bővíti ezt a csomagos a vállalat, plusz szélesebb lesz a kínálat már az animált hangulatjelekből is. Ilyeneken szinte minden gyártó dolgozik, a Huawei is látja, hogy a felhasználók igénylik az ilyen apróságokat.

Mindenkit érintő változás lesz, hogy egy átdolgozott értesítési központot kapnak az eszköztulajdonosok. Intelligensen képes lesz az adott eszköz prioritások szerint rendezni az értesítéseket, és folyamatosan tanulva tudja majd a rendszer ténylegesen, hogy mi lehet fontos, és mi nem annyira releváns, így hátrébb sorolható. Számos esetben azonnal az értesítési felületről lehet majd reagálni különböző módokon az értesítésekre, ezáltal kényelmesebb és gyorsabb lesz a termékek használata.

Galéria megnyitása

Frissül a „SuperHub” is, ami az oldalsávról elérhető gyűjtőlap. Ide lehet kiemelni több különböző alkalmazásból, több különböző formátumú anyagot, akár egyetlen gyűjteménybe, majd ezeket egyszerre el lehet küldeni, vagy át lehet vinni akár egy másik eszközre is. Ha az embernek össze kell állítani egy dokumentumot a mobilon található információkból, de nem akar az okostelefonon szenvedni ezzel, akkor szimplán átdobhatja az anyagokat a SuperHubot használva például egy notebookra, ahol már gyerekjáték lesz a szerkesztés.

Sok egyéb fejlesztés is jön a HarmonyOS 4 keretei között, amikről kevesebb részletet árult el egyelőre a Huawei. Készül Smart Search néven egy új univerzális kereső, mely az adott eszközön fog mindenfélét kutatni, legyen szó fájlról, alkalmazásról vagy beállítási opcióról. Az új animációk mögött az Ark Engine nevű motor áll. Jön egy hatékonyabb képernyőmegosztó funkció is, és új szintre fog lépni a digitális segítő, mely a Celia névre hallgat.

Galéria megnyitása

Az új HarmonyOS az okosórákon is több változást fog hozni, például ott is gyarapodik az elérhető számlapok kínálata, és több lesz az olyan opció, ami interaktív, szóval lehet majd rajta például játszadozni. Egy új grafikus alapot kapott az okosórás rész, ennek köszönhetően az animációk szebbek és simábbak lesznek az eszközökön.

Galéria megnyitása

Arról most még nem szólt a fáma, hogy mikor indul a HarmonyOS 4 frissítés, de több tucat különböző eszközre lesz elérhető. A bétatesztelés pedig már a következő napokban indul Kínában.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére