Mobil Celeron processzor 10 wattos TDP-vel

Hamarosan megjelenik a Celeron 1019Y, amely az olcsó ultravékony noteszgépeket veszi célba.

Mobil Celeron processzor 10 wattos TDP-vel

Január folyamán mutatkoztak be az Intel első Y sorozatú processzorai, amelyek elsősorban a vékony és könnyű noteszgépekben kaphatnak helyet. Az új központi egységek U sorozatú, ULV típusú társaiknál alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek, ám ennek ára van: az alacsonyabb fogyasztás mellé sajnos alacsonyabb teljesítmény is társul - de valamit valamiért, ugye.

Eddig az Y sorozatú termékek palettáján Core i3-as, i5-ös, i7-es, illetve Pentium sorozatú modellekkel találkozhattunk, a Celeron család azonban eddig még nem kapott ilyen alacsony fogyasztású példányt. A helyzet hamarosan változni fog, ugyanis az idei év második negyedévében megérkezik a Celeron sorozatot erősítő 1019Y modell is.

A Celeron 1019Y tulajdonképpen nem más, mint egy rendkívül alacsony energiafogyasztás mellett üzemelő, két darab processzormaggal rendelkező központi egység, amely természetesen Ivy Bridge alapokon nyugszik. Az új processzor 2 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral, beépített kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlővel, illetve HD Graphics sorozatú beépített videó vezérlővel kerül forgalomba. Mivel Celeron modellről van szó, így karcsúsított HD Graphics videó vezérlővel gazdálkodhatunk, szolgáltatások tekintetében pedig csak az alapvető funkciók járnak.

Utóbbi értelmében EM64T támogatás, illetve alapszintű virtualizációs támogatás egyaránt rendelkezésre áll, de a Turbo Boost és a Hyper Threading technológiák előnyeiről sajnos most is le kell mondanunk.

A HD Graphics sorozatú integrált videó vezérlő 350 MHz-es alap- és 800 MHz-es Boost órajelen ketyeg majd, a beépített DDR3-as memóriavezérlő pedig a DDR3-as mellett a DDR3L típusú memóriachipeket is kezelni tudja, méghozzá 1600 MHz-es maximális órajelig. A Celeron 1019Y 10 wattos TDP-vel rendelkezik, de ez az órajelek és a feszültségek mérséklésével egészen 7 wattig csökkenthető.

Az újdonság az idei év második negyedévében jelenik meg és főleg az olcsóbb ultravékony noteszgépekben találkozhatunk majd vele.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward