Mélyrepülésben az Nvidia részvényárfolyama – a SoftBank éppen kihátrálni készül?

Az Nvidia részvényárfolyama október óta közel 50%-os esést produkált, ami egyáltalán nem hangzik jól. Eljött a korrekció ideje?

Mélyrepülésben az Nvidia részvényárfolyama – a SoftBank éppen kihátrálni készül?

Az Nvidia háza táján biztosan nem örömteli a hangulat, ha rápillantanak a cég aktuális részvényárfolyamára, ugyanis míg október elsején 289,36 dolláros árfolyam volt érvényben, addig ez mára 146,45 dollárra apadt, vagyis majdnem felére esett vissza a részvények értéke. Hogy mi lehet az okok mögött? Az iparági pletykák szerint részben az, hogy az Ehereum, illetve a többi, GPU-val is jól bányászható kriptovaluta iránt már nem érdeklődnek a bányászok, hiszen az árfolyamok óriási mélyrepülést produkáltak az elmúlt hónapok során, így a hardver amortizációját és az energiaköltségeket figyelembe véve már nem igazán éri meg GPU alapú bányászatban gondolkodni. Pedig az Nvidiánál a hírek szerint hosszabb kriptovaluta-lázra készültek fel, így hatalmas raktárkészleteket halmoztak fel videokártyákból, hogy a piaci igényeket fedezni tudják.

Galéria megnyitásaA kriptovaluta-lufi kidurranása miatt sokkal kevesebb videokártya fogy – a hírek szerint ezért is nem siet a vállalat a GeForce RTX 2000-es sorozat lefelé történő bővítésével, hiszen előbb az aktuális generációból felhalmozott raktárkészleteken kell túladni. Nincs kizárva, hogy az utóbbi hetekben bemutatott rendhagyóvideokártyák, vagyis a GDDR5X memóriával szerelt GeForce GTX 1060-as, valamint a szintén GDDR5X memóriát GeForce GTX 1070-es videokártyák is azért kerültek forgalomba, hogy hamarabb leapadjanak a GPU és memória raktárkészletek, más magyarázat ugyanis nem igazán van a furcsaságok megjelenésére.

A mélyrepülésben lévő részvényárfolyamot látva úgy tűnik, hogy az egyik befektető, a SoftBank a kihátrálást fontolgatja, vagyis eladja 4,9%-nyi Nvidia részesedését. A japán befektetővállalat még 2017 elején vásárolt 3 milliárd dollár értékben Nvidia részvényeket, így az Nvidia negyedik legnagyobb részgényesévé vált. Ezt a részesedést később a Vision Fund nevű alapba tették át, amely a SoftBank technológiai szektorhoz tartozó befektetéseit kezeli.

A Bloomberg iparági forrásai szerint a SoftBank a kihátrálással, vagyis a részvények eladásával akár 3 milliárd dollárnyi profitot is nyerhet, ha még most lép, legalábbis ezt állították azok, akik képben vannak a háttérben zajló folyamatokkal és a bizalmas adatokkal kapcsolatban, éppen ezért ők a nevük elhallgatását is kérték.

Az aktuális helyzet szerint egyelőre nem született döntés azzal kapcsolatban, hogy a SoftBank végül tényleg eladja-e részesedését, vagy éppen a megtartás mellett dönt-e. A vállalat az informátorok szerint korábban 6 milliárd dollár értékű collar trade konstrukciót ütött nyélbe, amelynek keretén belül védelmet élveznek az árfolyammozgásból fakadó nagyobb mértékű veszteséggel szemben, ami ugyanakkor a nagyobb nyereségnek is gátat szab.

Galéria megnyitása
Collar Trading

Az Nvidia november folyamán egyébként már felhívta a befektetők figyelmét arra, hogy a vállalat negyedik negyedéves pénzügyi teljesítménye elmarad majd a várakozásoktól, ugyanis a gaming divízió teljesítménye csökkenőben van, a kriptovaluta-bányászattal kapcsolatos megrendelések visszaesése pedig szintén bevételkieséseket okoz – a kettő között némi átfedés is lehet.

Egyes vélemények szerint a GeForce RTX 2000-es sorozat sem nyűgözte le annyira a piacot, mint ahogy azt a bejelentés alapján várni lehetett: a kártyák újításai iránt egyelőre nem tolonganak a fejlesztők, hiszen egyelőre sokba kerül felszállni a DirectX Ray Tracing és a DLSS vonatra, így a megcélozható felhasználói bázis is csekély, legalábbis egyelőre. Az viszont megint egy másik kérdés, hogy miként alakul a jövő, amikor az olcsóbb GeForce RTX 2000-es videokártyák is megjelennek. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a notebook piacra is rövidesen betörnek a friss videokártyák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap