Megújult a YouTube okostelefonos kliense

A videómegosztó portál alkalmazása felületi és képességbeli változásokkal is szolgál mind Androidon, mind pedig iOS-en.

Megújult a YouTube okostelefonos kliense

Mostanában a YouTube alkalmazások főleg a Windows Phone 8-as problémák miatt szerepeltek a hírekben, de ezúttal nincs szó semmiféle botrányról, szimplán megérkezett Androidra és iOS-re is a legfrissebb program a népszerű videós portálhoz.

Az első újítás, ami minden bizonnyal fel fog tűnni a legtöbb felhasználónak, hogy megváltozott a program ikonja. Mostantól egy lejátszás gombot kell keresnünk, ha a YouTube-ot akarjuk elindítani. Az indítást követően is lesz miből csemegézni, hiszen szinte minden máshova került. A felhasználói felület egyszerűbb lett, eltűntek a feleslegesnek vélt gombok a főképernyőről, a különböző videók pedig kártyalapokra költöztek át - mintha csak a Google Now-val néznénk farkasszemet. Sajnos az első képen továbbra is a megtekintendő videók fogadnak minket, és nem a feliratkozásaink, ami továbbra sem a legkézenfekvőbb.

Ezekkel a feltűnő újdonságoknak a végére értünk. A menüpontok előcsalogatását mostantól a kép szélein tehetjük majd meg. Az oldalról előhúzható részleg már nem ismeretlen korábbról, de az alulról felbukkanó opcióknak a java felköltözött, és akkor jönnek ezek elő, ha megérintjük a videót egyszer. Ám ennél sokkal érdekesebb dolog történik, ha nem engedjük fel az ujjunkat, és lehúzzuk a képernyőn. Ilyenkor az éppen nézett filmecske leköltözik a jobb sarokba, mi pedig tovább folytathatjuk a böngészést a videók között. Ha újra nagyban szeretnénk élvezni az adott tartalmat, akkor az előbbi műveletet végezzük el visszafelé, ám be is zárhatjuk a kis videót, ehhez balra vagy jobbra kell egy határozott "rántással" eltüntetnünk. Sok helyen - pontatlanul - "kép a képben" funkciót emlegetnek, de fontos, hogy két videót továbbra sem lehet egyszerre nézni, így ha egy másikra kattintunk, akkor az előzőhöz már nem érhetünk vissza.

Mindezek mellett persze ezúttal is történtek kisebb nagyobb csiszolgatások is. A tabletek tulajdonosai például már valóban teljes képernyőn élvezhetik a feltöltéseket, így nekik még több kellemes változást hoz a friss YouTube. Továbbá keresési lehetőséget kaptak a lejátszási listák (így akkor sem lesz kínos a böngészés, ha éppen több száz "főt" számláló listában kutakodunk), és folytonos lejátszásra kapcsolhatunk az egyszerű csatornákon. Valamint ezúttal is rengeteg optimalizáción estek túl, így amellett, hogy szebb és jobban használható lett, még gyorsabbnak is ígérkezik a kliens, és persze a hibajavításoknak köszönhetően stabilabb is lesz ez a jövőben.

A Google saját rendszerén a YouTube verziószáma gyorsan pörög, és immáron az 5.0-s kiadás teszi tiszteletét a hordozható gépeken, míg az iOS esetében a 2.0-val van dolgunk. Az újítások hasonlóak mind a két esetben, tehát a keresőóriás továbbra is azon az úton halad tovább, amit korábban kijelöltek, vagyis hogy az Apple gépein is a lehető legjobb és legújabb szolgáltatásokat nyújtják. Az újdonságok már letölthetőek az adott piacterekről. A telepítéshez az Apple eszközeinek esetében már nem árthat, ha van Wi-Fi kapcsolat, hiszen 15,5 MB-ot kell hozzá letölteni, Andoridon mindössze 6,6 MB-ról van szó. Megkötés az iOS esetében, hogy iOS 6, vagy újabb rendszer kell hozzá, Androidnál pedig legalább a 2.2-es FroYo szükséges, de ez nem túl komoly feltétel.

Play Store: YouTube

App Store: YouTube

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward