Megszűnnek az „A” jelölésű Turing GPU-k, egységessé válik a kínálat

Legalábbis a GeForce RTX 2080 és 2070 esetében mindenképpen változik a helyzet, az RTX 2080 Ti-ről azonban nem tettek említést az informátorok.

Megszűnnek az „A” jelölésű Turing GPU-k, egységessé válik a kínálat

Az Nvidia korábban külön grafikus processzorokat biztosított az AIB partnereknek, amelyek „A” jelöléssel rendelkeztek, normál társaiktól pedig lényegében abban különböztek, hogy magasabb tuningpotenciállal büszkélkedtek, így a drágább videokártyákon kaphattak helyet. Míg a normál, „A” jelölés nélküli GPU-k jellemzően az ajánlott végfelhasználói ár közelében elhelyezkedő, referencia órajeleken működő modellek fedélzetén teljesítettek szolgálatot, addig az említett „A” jelölésű GPU-k csak és kizárólag a drágább, tuningolt modelleken fordultak elő.

Galéria megnyitása

Ez azt is jelentette, hogy az olcsóbb videokártyák esetében felhasználói szemszögből nézve rosszabb tuningpotenciálra kellett felkészülni, így esetenként még az „A” jelölésű modellek órajeleit is nehéz lehetett elérni, illetve megközelíteni. A kétféle GPU miatt a GeForce RTX 2070, 2080 és 2080 Ti esetében két eszközazonosító volt érvényben kártyánként, ahogy az a TechPowerUp által készített képen is látszik.

Galéria megnyitása A drágább videokártyákra szánt TU106-os lapka, természetesen „A” jelöléssel A fenti gyakorlat nagyrészt abból fakadhatott, hogy a Turing architektúra köré épülő GPU-k eleinte nem produkáltak túl jó kihozatali arányt ahhoz, hogy közel egyforma tuningpotenciált nyújthassanak: voltak, amelyek csak a szükséges minimumot teljesítették, míg olyanok is akadtak, amelyek kiváló tuningpotenciállal bírtak – utóbbiakból készültek az „A” jelölésű, tuningra szánt példányok.

A megkülönböztetésnek köszönhetően az AIB partnerek munkája is egyszerűbb volt, hiszen az előre leválogatott GPU szállítmányból tudható volt, melyik példány melyik videokártya sorozaton kaphatott helyet, így a drágább videokártyák előállítása egyszerűbb volt, és azt is garantálni lehetett, hogy ezeken a jobb tuningpotenciállal rendelkező GPU-k kaptak helyet.

A Tom’s Hardware német részlege szerint május végén ez a gyakorlat véget ér, így most már mind a TU104-es, mind pedig a TU106-os modellekből egyfajta kiadás érkezhet, amelyek sorrendben a TU104-400 és a TU106-400 jelölést viselhetik.

A lépésre valószínűleg azért nyílt lehetőség, mert a Turing alapú grafikus processzorok gyártása kezd egyre kiforrottabbá válni, vagyis a lapkaminőség javul és egyre egységesebb, így most már nincs szükség az olcsóbb és a drágább videokártyákra szánt modellek konkrét jelöléssel történő megkülönböztetésére. Hasonló gyakorlat egyébként a TU102 alapokon nyugvó GeForce RTX 2080 Ti modelleknél is érvényben van, ám arról nem érkezett hír, hogy május végén ezen a téren is változás érkezhet-e. Az iparági források csak a GeForce RTX 2080-as és GeForce RTX 2070-es modellekről tettek említést.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap