Shop menü

MEGSZŰNIK AZ INTEL OPTANE MEMORY ÜZLETÁGA, BÚCSÚZIK A 3D XPOINT TECHNOLÓGIA IS

A konzumerpiac után az üzleti szegmensből is kivonulnak a 3D Xpoint alapú termékek, ezzel véget ér egy korszak, ami eleinte rendkívül ígéretesnek tűnt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megszűnik az Intel Optane Memory üzletága, búcsúzik a 3D Xpoint technológia is

Az Intel anno nagy reményeket fűzött az igencsak ígéretesnek minősülő 3D XPoint technológiához, ám az elmúlt évek során valahogy nem igazán váltotta be a termék a hozzá fűzött reményeket, így első körben csak a konzumerpiacról tűntek el az Optane Memory sorozat tagjai, majd a legújabb döntésnek köszönhetően az üzleti szegmensből is távoznak.

Pat Gelsinger magyarázata szerint az Intel vezetése úgy döntött, felülvizsgálják az egyes üzletágakat annak érdekében, hogy az IDM 2.0 stratégia zökkenőmentesen teljesíthető legyen. A felülvizsgálat során azokat az üzletágakat, amelyek nem profitábilisak, illetve azokat, amelyek nem alapvető fontosságúak az Intel stratégiai célkitűzéseinek teljesülése szempontjából, azokat vagy értékesítik, vagy leállítják. Így kerülhetett sor az SSD adattároló részleg értékesítésére, amely az SK Hynix tulajdonába kerülhet, de a drón üzletágat is ezért értékesítették – utóbbit Elon Musk testvére, Kimbal Musk vásárolta fel.

Galéria megnyitása

A racionalizálás az elmúlt időszakban tovább folytatódott, ennek eredményeként most az Optane üzletág került górcső alá. A vizsgálatok alapján ennek az üzletágnak már nincs jövője, az Intel fejlesztői több erőforrást nem fordítanak termékfejlesztésre az elkövetkező időszakban, valamint a mögöttes technológiák fejlesztése is leáll, gyakorlatilag véget ér az Optane Memory korszak és a 3D Xpoint memóriatípus pályafutása is. Anno, amikor a Micronnal folytatott együttműködés lezárult és a Micron bezárta a 3D XPoint memórialapkákat termelő üzemet, az Intel még hozzájutott egy nagyobb, több évre elegendő 3D XPoint raktárkészlethez.

A vállalatnál végül úgy döntöttek egy 559 millió dollárt kóstáló raktárkészlet-leírással tesznek pontot az Optane Memory üzletág és a 3D Xpoint memóriatípus pályafutásának végére. A jelenlegi partnerek számára természetesen továbbra is biztosítják a terméktámogatást. Pat Gelsinger szerint a legfőbb ok, ami miatt az Optane termékpalettának vége, az az, hogy az iparág egy másik irányba, a CXL alapú architektúrák felé indult el.

Az Optane korszak a jelek szerint végleg lezárult, így már a nemrégiben felbukkant Crow’s Pass kódnévre keresztelt DDR5-ös memóriamodulokból sem lesz semmi, amelyek eredetileg a Sapphire Rapids szerverprocesszorokkal egy időben debütálhattak volna.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére