Megskalpolták a méregdrága Intel csúcsprocesszort

És a csúcsprocesszor mellett a Core i5-9400F sem úszta meg a skalpolást.

Megskalpolták a méregdrága Intel csúcsprocesszort

Mi lapul a Xeon W-3175X kupakja alatt?

Az Intel néhány napja tette elérhetővé speciális, csúcskategóriás munkaállomásokba szánt központi egységét, a Xeon W-3175X modellt, amely 28 maggal és 56 szállal rendelkezik. Az új processzorhoz méregdrága alaplapra és ugyancsak drága, hatcsatornás memóriacsomagra van szükség, listaára pedig 2999 dollár, ami 1000 darabos megrendelés esetén érvényes – legalábbis a megjelenésről beszámoló közleményben ez állt.

Galéria megnyitása

A különleges processzort a neves német tuningmester, der8auer már meg is kaparintotta a napokban, így ez a termék sem úszta meg a skalpolást. A meglehetősen nagy felületű, vaskos hővezető sapka alá ezúttal nem forrasztás, hanem paszta került, de ez igazából nem egy nagy meglepetés, hiszen a korábbi információk alapján már számíthattunk erre.

A skalpolást követően ismét sor került az újrapasztázásra, valamint a hőmérsékletek vizsgálatára is. Az alap órajeleken, illetve tuning mellett végzett mérések alapján úgy tűnik, átlagosan nagyjából 10 Celsius fokot sikerült csökkenteni az üzemi hőmérsékleten. A lenti diagramokon a „Min” sor a leghidegebb processzormagot, az „AVG” az átlagosat, a „Max” pedig a legmelegebb processzormagot jelöli – érdemes az „AVG” sorból kiindulni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összességében csak extrém tuning alkalmával lehet érdemes megskalpolni az új processzort, normál munkaállomás esetén nem hoz annyit a konyhára a művelet, mint amennyire költséges és veszélyes lehet, ha valamit sikerül elrontani a művelet során.

A Core i5-9400F tényleg pasztát kapott

Az Intel kilencedik generációs Core sorozatú processzorainál újra szerepet kapott a forrasztás, ugyanis ez teremt kapcsolatot a processzorlapka és a hővezető sapka között, nem pedig a paszta, amely miatt eddig sokat kritizálták a vállalatot, hiszen a hőleadás hatásfoka nem volt éppen ideális. A forrasztott kupak a korábbi pletykák szerint csak a „K” sorozatú processzorok kiváltsága, vagyis a szorzózáras példányok nem kapják meg.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Egy 9400-ast éppen a napokban skalpolt meg momomo_us, ami a végeredményt egy Twitter bejegyzés formájában tárta ország-világ elé. A fotókon kiválóan látszik, hogy a Core i5-9600K valóban forrasztást használ, míg a Core i5-9400F esetében a paszta nyomait vehetjük szemügyre a fotókon. Érdekesség viszont, hogy a Core i5-9400F lapkája látványosan nagyobb, mint a Core i5-9600K-é, pedig mindkét modell hat processzormaggal és 9 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárral rendelkezik, valamint iGPU is mindkettőben van, de a Core i5-9400F-nél egyszerűen letiltották. Erre azért lehetett szükség, mert az adott lapka iGPU-ja nem működik teljesen tökéletesen, de az „F és „KF” sorozat jóvoltából ezeket a modelleket is értékesíteni lehet, hiszen az iGPU-t egyszerűen deaktiválják – és a végeredmény kvázi ugyanannyiba kerül, mint a normál, iGPU-val is rendelkező modellek, de ez már egy másik történet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap