Elérhető a 28 magos Intel csúcsprocesszor, hűtés is készült hozzá

A 2999 dollárba kerülő újdonsághoz speciális folyadékhűtő szett kell, ami további 399,99 dollárba kerül. És akkor hol van még a rendszer többi komponense...

Elérhető a 28 magos Intel csúcsprocesszor, hűtés is készült hozzá

Az Intel már régen bemutatta új, 28 processzormaggal és 56 szállal rendelkező, kifejezetten felsőkategóriás munkaállomásokba szánt központi egységét, a Xeon W-3175Xmodellt, amihez speciális, drága alaplapok is készültek. Az újdonság végre elérhetővé vált kereskedelmi forgalomban, igaz, jelenleg csak a rendszerépítők juthatnak hozzá, a DIY piac egyelőre nem, azaz egy ideig csak komplett konfiguráció részeként lehet megvásárolni a terméket. A rendszerépítők 2999 dolláros listaárral kalkulálhatnak, ami természetesen csak 1000 darabos megrendelés esetén érvényes.

Hódító útjára indul az Intel Xeon W-3175X

Az új processzorral az Intel az AMD RYZEN Threadripper sorozata ellen száll harcba, amelynek tagjai felszereltségükhöz és teljesítményükhöz képest igen jó áron kaphatóak. Az Intel újdonsága 3,1 GHz-es magórajelen ketyeg, amit a Turbo Boost 2.0-s technológia segítségével akár 4,3 GHz-es órajelig is emelhet a rendszer, amennyiben ezt az adott terhelés lehetővé teszi. Az LGA 3647-es processzorfoglalatba illeszkedő Xeon W-3175X összesen 38,5 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárat kapott, iGPU-val nem rendelkezik, PCIe sávból pedig 48-at kínál. A memóriavezérlő itt már hatcsatornás kivitelben áll rendelkezésre és DDR4-2666 MHz-es memóriamodulokat kezel, természetesen ECC támogatással is. A TDP keret ebben az esetben 255 W, ami abszolút nem tűnik kevésnek, főleg, ha még tuningban is gondolkodunk. A Xeon W-3175X az első tesztek alapján 3,8 GHz-en ketyeg, ha minden processzormagot terhelünk, míg AVX2 terhelés esetén 3,2 GHz-es, AVX-512 esetén pedig 2,8 GHz-es órajelre számíthatunk.

Galéria megnyitása
Az új processzor természetes környezetében (Anandtech)

Az AnandTech mérései alapján pusztán a szorzók módosításával sikerült elérni 4,4 GHz-es maximális Turbo Boost órajelet az összes mag terhelése mellett, ám ekkor 520 W-os fogyasztás mutatkozott, az AVX2-es Turbo Boost órajel esetében pedig 4 GHz-ig jutottak 450 W-os fogyasztás mellett. Ezeken az órajeleken már 110 Celsius fokos hőmérsékleten üzemelt a processzor, ami egyébként 120 Celsius fokos hőfok elérésekor kapcsol le, nem úgy, mint a klasszikus asztali processzorok, amelyeknél 105 Celsius fok ugyanez az érték. A 7000 dolláros tesztrendszerhez egy Asetek 690LX-PN folyadékhűtő szettet társítottak, mellette sikerült elérni ezeket a hőfokokat. A teszt alapján az új processzor kiválóan szerepel és az árazása is ennek megfelelően alakul. Az AMD 32 maggal és 64 szállal rendelkező RYZEN Threadripper 2990WX modelljét teszttől függően maga mögé tudja utasítani, viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy az AMD terméke csak 1799 dollárba kerül, teljesítmény/dollár aránya pedig sokkal jobb, ha renderelési feladatokról van szó, ott ugyanis megmutatkozik a több processzormag előnye.

Azt persze azért hozzá kell tenni, hogy a termék használatához nagyjából 1500 dollárba kerülő speciális alaplapra van szükség – például ASUS Dominus Extreme-re, illetveGigabyte A1X-C621-re –, valamint speciális folyadékhűtő szett is szükséges hozzá, amit egyelőre csak az Asetek kínál. A következő bekezdésben pont erről a folyadékhűtő szettről lesz szó.

Az új processzorhoz egyelőre csak az Asetek biztosít megfelelő hűtést

Galéria megnyitása

Az Asetek 690LX-PN típusjelzéssel ellátott folyadékhűtő szettje kifejezetten az Intel fentebb említett újdonságához készült, méghozzá az Intel szakembereivel együttműködve, így a termék meg is kapta az Intel jóváhagyását. Az új szett alapját egy speciális hűtőblokk adja, ami a nagy felülettel rendelkező processzorra illeszkedik, felette pedig egy viszonylag kicsinek tűnő szivattyútömb kapott helyet – külön ezért az egy termékért nem terveztek új szivattyútömböt, ami érthető. A felmelegített hűtőközeget egy 360 milliméteres hőleadó radiátor fogadja, ami alumínium helyett ezúttal réz lamellákat használ a még hatékonyabb hűtés elérésének érdekében. A megfelelő légáramról három darab 120 milliméteres átmérőjű ventilátor gondoskodik, a teljes szett pedig 500 W-os TDP keretig nyújt megfelelő hűtőteljesítményt, vagyis némi tuning is belefér, ha szükséges.

Galéria megnyitása

A kompakt, folyadékkal feltöltött rendszer rugalmas gumicsöveket kapott, és ahogy az lenni szokott, nem igényel különösebb karbantartást a működtetés során – maximum a hőleadó radiátort érdemes lehet protalanítani bizonyos időközönként, hogy a hűtőteljesítmény ne csökkenjen.

Az Asetek speciális folyadékhűtő szettje 399,99 dolláros áron kerül forgalomba, ám eleinte csak az Amerikai Egyesült Államokban lesz elérhető. A termékre két év jótállást vállal a cég.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap