Megható cikkel búcsúzott Peter Jackson a legendás Ian Holm halála után

A Bilbót alakító színész haláláról A gyűrűk ura rendezője egy nagyobb cikkben emlékezett meg.

Megható cikkel búcsúzott Peter Jackson a legendás Ian Holm halála után

Szinte senki nem hitte volna, hogy egy leginkább alacsony költségvetésű darabolós horrorokat készítő Peter Jackson el tudja készíteni minden idők egyik legjobb filmtrilógiáját, ráadásul egy olyan regény alapján, amit még maga az írója is megfilmesíthetetlennek tartott. De ez történt: Jackson megrendezte A gyűrűk urát, elképesztő sikert aratva a filmes világban. Ennek pedig része volt az idős Bilbót alakító, pár napja elhunyt legendás színész, Sir Ian Holm is.

Mint azt Jackson írja, először némileg feszült volt attól, hogy egy ilyen színészlegendával kell együtt dolgoznia, ez azonban hamar elmúlt, Holm ugyanis rendkívül kedves volt, a munkamorálja pedig remek. Holm egy egészen különleges módon közelítette meg a karaktert és a forgatást: egy adott jelenetben minden egyes felvételkor egy kicsit másként hozta a szerepet, hogy a rendező ebből a vágás során tudjon válogatni. A színész azt mondta Jacksonnak, hogy ha öt-hat felvétel után sem kapta meg, amit szeretett volna, akkor teljes nyugalommal adjon neki rendezői utasításokat.

"És pontosan ezt tettük. Elképesztően változatos módon adta elő a szövegeket, és a szereplése egyszerűen csodálatos volt. Nagyon ritkán adtam neki utasításokat. Ennek köszönhetően rengeteg választási lehetőségünk volt később a vágószobában" - írja Jackson.

Mint írja, különösen nehéz volt az a nap, amikor Hobbitfalván az ünnepséget vették fel, Bilbó pedig a körülötte ülő gyerekeknek mesél. A gyerekeket nehéz lekötni, viszont nagyon sok felvételt kellett készíteni több szögből, így Jackson azt javasolta, hogy Holm minden alkalommal kicsit változtasson a történeten (annak lényegét megtartva), hogy az ne váljon unalmassá a kicsik számára. De Holm akkor is igyekezett lekötni a gyerekeket, amikor 15-20 percek teltek el egy-egy kamera átállítása között, és a színész később azt mondta, hogy ez volt élete egyik legnehezebb munkanapja.

Jackson megemlékezett arról is, hogy tíz évvel később, amikor a Hobbit-trilógia folytatására készültek, abban reménykedett, hogy Holm visszatér egy kis szerepre, és újra eljátssza az idős Bilbót. Ennek érdekében Londonban találkozott a rendező és felesége a színésszel és feleségével egy vacsora keretein belül, ahol Holm elárulta, hogy sajnos parkinsonban szenved, és nem nagyon képes már emlékezni a forgatókönyv szövegeire, de még a járással is problémái vannak, utazni pedig pláne nem tud, így fizikailag képtelen elmenni Új-Zélandra a díszletbe.

Azonban mégsem adták fel, és azt vetették fel Holmnak, hogy a forgatócsoporttal kijönnek Angliába, és az idős Bilbó jeleneteit felveszik a színész lakásához közel, zöld háttér előtt. Ezen kívül a fiatal Bilbót alakító Martin Freeman beleegyezett, hogy Új-Zélandon a távoli felvételekhez Holm arcát utánzó maszkot fog viselni, így ki tudják pótolni azokat a jeleneteket, amiket az idős színész nem tud megcsinálni. MInt Jackson írja, Freeman nagyon jól tudta utánozni Holm mozgáskulturáját és viselkedését a vásznon. Holm ebbe az egészbe végül belement, így szerepelhetett az idős Bilbó a Hobbitban.

Érdekes, hogy Ian Holm és Martin Freeman a forgatás alatt sosem találkozott, és habár mindketten britek, előtte sem ismerték egymást. Először egy évvel később, a Hobbit premierjén találkozott a két kiváló színész.

Végül Holm összesen négy napot forgatott a Hobbithoz, és menet közben végig segítségére volt a Frodót alakító Elijah Wood, ők ketten ugyanis szoros barátságot kötöttek A gyűrűk ura elkészítése közben.

"Az elkészült filmben remélem, hogy az emberek nem látnak mást, mint hogy Ian Holm visszatért Bilbó szerepébe. Nekem azonban más az élményem: egy csodás színész utolsó alakítása ez. Nagyon bátor volt, hogy bevállalta, és nagyon megindító azok számára, akik ott voltak" - írja Jackson.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap