Megérkeztek a Seagate 16 TB-os merevlemezei

A 16 TB-os újdonságok az adatközpontok és a hálózati adattárolók szegmensébe érkeznek.

Megérkeztek a Seagate 16 TB-os merevlemezei

A Seagate eddig 14 TB-os csúcsmodelleket kínált az Exos, a Barracuda Pro, az IronWolf és az IronWolf Pro sorozatban, most azonban 16 TB-os modellek is megjelentek, igaz, a felsoroltak közül a Barracuda Pro család egyelőre nem kap ekkora adattároló kapacitású tagot – de ami késik, nem múlik. A frissen bemutatott merevlemezek esetében közös tulajdonság, hogy egyikük sem a klasszikus PMR, azaz Perpendicular Magnetic Recording technológiát használja, de még nem is HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) alapokon nyugszanak, hanem az „átmenetként” funkcionáló TDMR (Two-Dimensional Magnetic Recording) adatrögzítési megoldásra támaszkodnak. A TDMR aztán később a HAMR mellett is szerephez juthat, majd még később a következő generációs HDMR technológiánál is használhatják.

Galéria megnyitása A hálózati adattárolókba szánt modell A TDMR jóvoltából hatékonyan lehet növelni a HDD korongok adatsűrűségét, ugyanis az adatsávok szélességét és távolságát csökkenteni tudják, így lényegében több adat fér rájuk. Igen ám, de a szorosan egymás mellett lévő sávoknál olvasás alkalmával sávok közötti interferencia jöhet létre, amit úgy küszöbölnek ki, hogy egy helyett több olvasófejet használnak, amelyek az aktuális mellett a szomszédos sávot is pásztázzák, így a vezérlőhöz érkező információ jel/zaj arányát javítani tudják. A vezérlő aztán különböző paraméterek alapján meg tudja határozni, melyek a valóban szükséges adatok, és melyeket kell figyelmen kívül hagyni.

Az adatsűrűség növelésében a héliummal töltött merevlemezház is segít, amelynek köszönhetően közelebb kerülhetnek egymáshoz a HDD korongok, így ugyanabba a 3,5 hüvelykes formátumba több HDD korong fér, ami az adattároló kapacitás növekedését hozza. A 16 TB-os merevlemezeknél ez 9 HDD korong alkalmazását jelenti, ami igen komoly mennyiség.

A nagy adattároló kapacitásra vágyó otthoni felhasználókat, illetve a NAS piacot az IronWolf és IronWolf Pro modellek veszik célba. HDD korongjaik 7200-as percenkénti fordulatszámon pörögnek, 256 MB-nyi gyorsítótárral rendelkeznek, folyamatos adatátviteli sebesség terén pedig 250 MB/s-os tempó elérésére képesek.

Az új modellek MTBF értéke egyforma, 1,2 millió üzemórát tesz ki – ez gyakorlatilag a meghibásodások között eltelő átlagos üzemóra-mennyiséget takarja –, valamint terhelhetőség terén is egyformák, hiszen mindketten 300 TB-nyi terhelést viselnek el éves szinten.

Galéria megnyitása Az adatközpontokba készített változat Annak érdekében, hogy többlemezes környezetben is megbízhatóan működjenek az újdonságok, természetesen RV (Rotational Vibration) szenzort is kaptak, valamint fejlett energiamenedzsmentet is használnak, ami a NAS piacon különösen fontos lehet. A SATA 6 Gbps-os csatolófelületet használó meghajtók közül a 16 TB-os IronWolf, ami csak három év jótállással büszkélkedhet, 610 dollárba kerül, míg az öt év jótállással piacra dobott IronWolf Pro 665 dollárért érhető el.

Az adatközpontok szegmensében az Exos X16 lép porondra, amely a korábbi 12 TB-os modellhez képest 33%-kal több tárhelyet kínál PetaByte/Rack szemszögből, így nagyobb adattároló kapacitáshoz juttatják tulajdonosaikat, méghozzá változatlan infrastrukúra-igény mellett. Az újdonság érkezésére már számíthattunk, hiszen már több hír is érkezett róla, legutóbb éppen egy hónapja.

Az Exos modelleknél szintén 7200-as percenkénti fordulatszámmal pörögnek a HDD korongok, a maximális adatátviteli sávszélesség azonban már a 261 MB/s-os értéket is eléri. Véletlenszerű 4K QD16-os olvasási és írási feladatok alkalmával 170 és 440 IOPS-os teljesítményre számíthatunk, az MTBF értéke itt pedig már 2,5 millió üzemórára rúg.

Az öt év jótállással érkező üzleti merevlemezek SATA és SAS csatolófelülettel egyaránt elérhetőek lesznek, extraként pedig a Seagate Secure technológiát is támogatják, amellyel biztonságosan törölhető a tárterület, ha szükséges. Az Exos X16 várhatóan 629 dolláros áron kerül az üzletek polcaira.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap