9 HDD korongot használ a Seagate új, 16 TB-os kapacitású merevlemeze

A várakozásokkal ellentétben ez a merevlemez még nem HAMR, hanem PMR+TDMR alapokon nyugszik.

9 HDD korongot használ a Seagate új, 16 TB-os kapacitású merevlemeze

A Seagate komoly meglepetést okozott legújabb üzleti merevlemezével, az EXOS sorozatot erősítő 16 TB-os modellel, hiszen eddig úgy tűnt, hogy a 16 TB-os merevlemezek esetében már a régóta várt HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) technológia kerül bevetésre, a borítóképen látható 16 TB-os modellen éppen ezért szerepel is a HAMR jelzés. A jelek szerint azonban mégsem ezt, hanem a jól bevált PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológiát használja az újdonság, igaz, az adatsűrűség növelése érdekében ezt a TDMR (Two-Dimensional Magnetic Recording) eljárással is kiegészítették.

A héliummal töltött házzal érkező 16 TB-os EXOS merevlemez ráadásul teljesen új platformot alkalmaz, hiszen míg az előző generációs megoldások „csak” 8 darab merevlemezkoronggal rendelkeztek, addig a friss modell már kilenc „tányért” használ. A 3,5 hüvelykes formátumú megoldás ennek köszönhetően 16 TB-os adattároló kapacitással rendelkezik, célterülete pedig a felhő alapú szolgáltatások és az adatközpontok szegmense lesz.

Galéria megnyitása HAMR helyett PMR és TDMR technológiák köré épül a 16 TB-os újdonság Az új platform miatt a teljes belső elrendezést újra kellett tervezni: a mágneses adathordozó korongok vékonyabbak lettek, és a többi hardverkomponens is módosításon esett át annak érdekében, hogy minden elférjen a megszokott házban. Hasonló, azaz kilenc adattároló koronggal ellátott platformot egyébként a Toshiba már készített, így a Seagate megoldása ezen a téren a második lett a piacon.

Az új platform később egy 18 TB-os SMR (Shingled Magnetic Recording) merevlemez gyártására is használható lesz, ám ez az adattároló már inkább az olvasás-intenzív feladatokat végző területeket veheti célba.

Hogy miért nem HAMR technológiát alkalmaz az új merevlemez, ahogy azt korábban ígérték? Lehet, hogy a vállalat még egy kört szeretett volna tenni a kipróbált technológiákkal a piacon, de az sem kizárható, hogy a HAMR bevezetése az új alkatrészek és a magas előállítási költségek miatt sem gyártói, sem felhasználói szemszögből nézve nem előnyös. A jelek szerint tehát picivel később érkeznek az első HAMR alapú merevlemezek, mint azt korábban vártuk. Most a gyártó úgy tervezi, 2020 folyamán megkezdi a HAMR alapú merevlemezek sorozatgyártását, amelyek között idővel 20 TB-os, illetve ennél nagyobb adattároló kapacitású modellek is lesznek.

Hírünk főszereplője, azaz a PMR+TDMR technológiára támaszkodó 16 TB-os EXOS merevlemez már elérhető a partnerek számára, sorozatgyártása pedig még idén megindul. A Seagate vezetője, Dave Mosley úgy látja, jövő ilyenkor a 16 TB-os merevlemezek hozzák majd a legnagyobb árbevételt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap