Még idén, de karcsúsítva érkezik az X79-es lapkakészlet?

Már egy ideje tudható, hogy az Intel műhelyében készül a legfrissebb, felsőkategóriás piacra szánt platform, amely az X58-as alaplapok és az LGA-1366-os tokozással ellátott Core i7-900-as sorozatú processzorok helyét veszi majd át a piacon. A korábbi hírek arról számoltak be, hogy a Sandy Bridge-E platform az idei év negyedik negyedévében jelenhet meg, ám nem sokkal ezután már arról szóltak a hírek, hogy az X79-es lapkakészlet és az LGA-2011-es processzorok majd csak valamikor a következő év negyedévében kerülhetnek forgalomba. Most végre elkezdett letisztulni a kép, úgyhogy ideje is, hogy ismertessük a legfrissebb fejleményeket.

Még idén, de karcsúsítva érkezik az X79-es lapkakészlet?

Már egy ideje tudható, hogy az Intel műhelyében készül a legfrissebb, felsőkategóriás piacra szánt platform, amely az X58-as alaplapok és az LGA-1366-os tokozással ellátott Core i7-900-as sorozatú processzorok helyét veszi majd át a piacon. A korábbi hírek arról számoltak be, hogy a Sandy Bridge-E platform az idei év negyedik negyedévében jelenhet meg, ám nem sokkal ezután már arról szóltak a hírek, hogy az X79-es lapkakészlet és az LGA-2011-es processzorok majd csak valamikor a következő év első negyedévében kerülhetnek forgalomba. Most végre elkezdett letisztulni a kép, úgyhogy ideje is, hogy ismertessük a legfrissebb fejleményeket.

Az X79-es alaplapokból néhányat már az idei Computex alkalmával is láthattunk. A termékek és a korábbi pletykák alapján nem volt meglepő, hogy az alaplapok négy darab DDR3-as memóriafoglalattal érkeznek - a processzorba épített négycsatornás DDR3-as memóriavezérlő miatt - , valamint az sem tűnt furcsának, hogy a deszkákon 10 darab SATA 6 Gbps-os port volt jelen, amelye SATA 6 Gbps-os szabvány köré épültek. Időközben a lapkakészlet felépítéséről és tulajdonságairól árulkodó diagram is napvilágot látott, amelyből kiderült, hogy az újítások jóvoltából maga a lapkakészlet 10 darab SATA 6 Gbps-os port biztosítására képes, amelyek közül 8 SAS portként is konfigurálható. Annak érdekében, hogy a portok számára megfelelő sávszélesség álljon rendelkezésre, az X79-es PCH és az adott LGA-2011-es processzor között PCI Express 3.0 x4-es link húzódik, amely 16 GB/s-os teljes, azaz 8 GB/s-os irányonkénti sávszélességet kínál. Ez utóbbi azért fontos, mert így a SATA 6 Gbps-os portok elláthatóak megfelelő sávszélességgel, amire a régi megoldás nem alkalmas a maga 8 GB/s-os teljes, azaz 4 GB/s-os irányonkénti sávszélességével. Ez utóbbi kapcsolat természetesen PCI Express 2.0 x4 alapú.

Azóta kiderült, hogy az X79-es platformból több változat is készül: a fenti a Patsburg-D kódnevet viseli és a 8 darab SATA 6 Gbps/SAS port miatt megköveteli a processzor, valamint a lapkakészlet közötti PCI Express 3.0 x4-es kapcsolatot. Ez utóbbi követelményt egyelőre valami oknál fogva nem tudja teljesíteni a gyártó, így változott a forgatókönyv: mégis elrajtol idén az új platform, ám a korábban tervezettnél szerényebb szolgáltatásokat kínál majd. Elsőként nem a Patsburg-D, hanem egy "lebutított" X79-es platform, a Patsburg-B kerül forgalomba és 8 darab helyett csak négy SATA 6 Gbps/SAS portot kínál, amelyhez elegendő lesz az X79-es PCH és a processzor között húzódó DMI link, amely ugye még PCI Express 2.0 x4-es kapcsolatot takar. Emellett készül egy belépő szintű, Patsburg-A kódnevű lapkakészlet is, amely szintén négy darab SATA 6 Gbps-os porttal rendelkezik majd, de ezek - a "B" kiadással ellentétben - nem lesznek SAS portként konfigurálhatóak. A fenti kis ábrán láthatóak az egyes Patsburg PCH változatok közötti legfőbb különbségek.

Ezek alapján a PCH és a processzorok között ugyanakkora sávszélességgel üzemelő link húzódik majd, mint napjainkban az LGA-1155-ös processzorok és a Cougar Point platform PCH vezérlői között. Ennek ellenére a későbbiekben megérkezhetnek a Patsburg-D/X típusú lapkakészletek is, ha az Intel mérnökeinek sikerül megoldaniuk a lapkakészletekkel kapcsolatos hibákat. Egyelőre sajnos nem tudni, hogy milyen akadály áll a Patsburg-D lapkakészlet rajtja előtt, de remélhetőleg hamarosan erre is fény derül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward