Márciusban jön az AMD válasza a G200b-re?

Az Nvidia a CES folyamán bemutatta két új videokártyáját, amelyek segítségével a gyártó reméli, hogy vissza tudja szerezni az AMD-től a trónt az egy- és két GPU-val ellátott csúcsvideokártyák piacán. A vállalat leggyorsabb egy GPU-s megoldása mostantól a GeForce GTX 285-ös modell, amely 55 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorának köszönhetően alacsonyabb fogyasztással és magasabb teljesítménnyel üzemel, mint elődje, a GeForce GTX 280. A friss, G200b kódnévre hallgató GPU-k alacsony fogyasztása tette lehetővé azt is, hogy a gyártó megalkossa a legfrissebb, két GPU-s termékét, a GeForce GTX 295-ös kártyát.

Márciusban jön az AMD válasza a G200b-re?

Az Nvidia a CES folyamán bemutatta két új videokártyáját, amelyek segítségével a gyártó reméli, hogy vissza tudja szerezni az AMD-től a leggyorsabb VGA trónját . A vállalat leggyorsabb egy GPU-s megoldása mostantól a GeForce GTX 285-ös modell, amely 55 nm-es csíkszélességgel készülő grafikus processzorának köszönhetően alacsonyabb fogyasztással és magasabb teljesítménnyel üzemel, mint elődje, a GeForce GTX 280. A friss, G200b kódnévre hallgató GPU-k alacsony fogyasztása tette lehetővé azt is, hogy a gyártó megalkossa a legfrissebb, két GPU-s termékét, a GeForce GTX 295-ös kártyát.

Ezzel egy időben az AMD sem tétlenkedett: a gyártó illetékesei az Nvidia GeForce GTX 295-ös modelljének megjelenését követően bejelentették, hogy csökkentik a Radeon HD 4870 X2-es videokártyák árait, amelyek így a korábbi, 549 dolláros helyett most már 449 dolláros áron érhetőek el. A G200b GPU-val ellátott kártyákra várhatóan március folyamán érkezik az AMD válasza, amikor is megjelenik a videokártya piac első 40 nm-es GPU-val ellátott terméke, az RV740. Azonban az igazi veszélyt az Nvidia számára nem ez, hanem az RV790-es változat jelenti majd.

Az RV790-es grafikus processzor a jelenlegi AMD GPU-kkal megegyező architektúrára épül, ám azokkal ellentétben már nem 55 nm-es, hanem 40 nm-es csíkszélességgel készül. Az újdonsággal kapcsolatban rengeteg spekuláció jelent már meg, amelyek arról számoltak be, hogy a jelenlegi modellekhez képest két plusz SIMD fürttel érkezik az egység, azaz összesen 960 darab stream processzort fog tartalmazni (a Radeon HD 4870-es és 4850-es modelleken helyet foglaló RV770-es GPU-ban 800 darab shader található), illetve összesen 48 darab TMU-val (Texture Mapping Unit) lesz felvértezve.

A termékek pontos megjelenésével kapcsolatban egyelőre nincsenek információk, de könnyen lehet, hogy a kártyák a márciusban megrendezésre kerülő CeBIT alkalmával mutatkoznak majd be.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward