Shop menü

MÁR LEHET HASZNÁLNI A GOOGLE-FIÓKOT JELSZÓ NÉLKÜL

A Google már hosszú ideje dolgozik azon, hogy a jelszómentes belépést lehetővé tegye a felhasználóknak, és ez a rendszer most elindult.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már lehet használni a Google-fiókot jelszó nélkül

A továbbiakban a Google már lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a bejelentkezések alkalmával ne jelszavakat kelljen irkálni, hanem lehetőség legyen azonosítókulcsokat alkalmazni. Ezáltal az emberek már biztonságosan bejelentkezhetnek a Google-fiókjukba alternatív azonosítási módok használata révén is, még a kétlépcsős beléptetést is ki lehet így váltani.

A jelszavak nélküli jövőt a Google már évekkel ezelőtt megálmodta, és a vállalat most a maga részéről megtett egy nagyon fontos lépést ebbe az irányba azzal, hogy az azonosítókulcsos funkciót széles körben elérhetővé tette. Innentől minden nagy platformon lehetőség lesz az új belépési módszer használatára, és ezt mindenki beállíthatja a saját Google-fiókja esetén.

Az azonosítókulcsok használata egy biztonságosabb, és még kényelmesebb módja a felhasználói fiókok elérésének a Google álláspontja szerint.

A keresőóriás más Big Tech szereplőkkel együtt dolgoznak azon már hosszú ideje, hogy jelszómentessé tegyék a különböző felhasználói profilok elérésének lehetőségét, és alternatív azonosítási funkciókat dolgozzanak ki. A FIDO ("Fast IDentity Online") szövetség hozta létre azt a nyílt ipari szabványt, ami megteremte a biztonságos, jelszómentesség alapjait. Ezt pedig a Google, a Microsoft, az Apple és más nagy vállalatok egyaránt támogatják.

Galéria megnyitása

A megfelelő biztonság garantálása érdekében olyan eszközt kell használni az azonosítókulcsok alkalmazásba vételéhez, és a jelszavak felváltásához, ami képes biometrikus azonosításról gondoskodni, okostelefon esetén biztosítottnak kell lennie az ujjlenyomat-olvasónak vagy a komplex arcfelismerési funkciónak. Illetve bevethető ezzel a céllal hardverkulcs is, ha valaki szeretné a biztonságot még magasabb szintre emelni.

A számítógépek esetén minimum a Windows 10 és a macOS Ventura kell az azonosítókulcsok használatához, a mobiloknál az iOS 16 a minimum, illetve az androidos fronton elég a 9-es kiadási is. A hardveres biztonsági kulcsoknak pedig a FIDO2 protokollnak kell megfelelnie. A számítógépen és a mobilon is legalább a Chrome 109, az Edge 109 vagy a Safari 16 verzióknak kell jelen lennie, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Ezekre mindenképpen ügyelni kell az új funkció beállítása előtt.

Galéria megnyitása

Kiemelte a Google, hogy minden információt, ami a beléptetéssel kapcsolatos, biztonságosan fog tárolni a vállalat. Semmilyen információt nem oszt meg harmadik féllel, óvja a biometrikus adatokat, illetve ezekhez a cég maga nem is fér hozzá, ezek kizárólag az azonosítókulcsként használt készüléken vannak jelen, sehova nem kerülnek továbbításra. Ennek is köszönhető az, hogy összességében magasabb szintre emelhető majd ezáltal a biztonság.

Ha nincs jelszó, akkor az adathalász támadók nem tudnak ilyen módon hozzáférést szerezni a felhasználói adatokhoz. Persze most még azért nem tartunk ott, hogy teljes egészében jelszómentesen lehessen használni minden Google szolgáltatást, de a Google-fiók elérésnél az új lehetőség elindítása mindenképpen üdvözölendő lépés. Az azonosítókulcsok nemcsak akkor kellenek majd, ha az ember be akar lépni egy fiókba, hanem akkor is, ha valamilyen személyes adatot szeretne elérni a profilhoz kapcsolódóan. Ez a megerősített védelem miatt fontos.

Galéria megnyitása

Az azonosítókulcsok megoszthatóak más eszközökkel, szolgáltatásokkal, amiknek van kulcskezelési lehetőség a tarsolyában. Például egy iPhone-ról lehet ezt szinkronizálni az iCloudba, de segítségül hívható ilyen céllal bármilyen megbízható jelszókezelő szolgáltatás is igény esetén, így például a Dashlane vagy a 1Password. Azt is hozzá kell tenni, hogy idegen készüléken továbbra is be lehet lépni jelszóval, tehát nem kell attól tartani, hogy ezzel korlátozza a lehetőségeit, mozgásterét az ember.

Ha a felhasználó elhagyja az okostelefonját, akkor lehetősége nyílik arra, hogy visszavonja az azonosítókulcsok használatát a pórul járt termékről. A Google döntését Andrew Shikiar, a FIDO Alliance igazgatója örömmel fogadta, és kiemelte, hogy ez jelentős mértékben hozzájárulhat majd a jelszómentes belépési lehetőségek elfogadásához.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére