LTE-A-ra gyorsít a Pantech

A Samsung és az LG után a Pantech is elkészítette a 150 Mbps-os letöltési sebesség elérésre képes, LTE-A támogatású okostelefonját. 

LTE-A-ra gyorsít a Pantech

A Pantech nem bonyolította túl a névválasztás, nemes egyszerűséggel Vega LTE-A-ként kerül a boltok polcaira az újdonságuk. A készülék méltó ellenfele lesz minden csúcsmobilnak, még az LG G2-nek is, így mostanra biztosan kijelenthetjük, hogy a Pantech ledolgozta a technológiai hátrányát, és ilyen téren már a legnagyobbakkal is egy lapon említhető.

Az IM-A880S típusazonosítóval illetett szerkezet esetében a kapcsolati képességekre helyezték a hangsúlyt, illetve azon belül is az LTE-A mobil kommunikációs egység meglétét emelték ki, ami 150 Mbps-os letöltési sebesség elérését is lehetővé teszi mobilnettel. Az LTE-A támogatottságot felsorakoztató gyártók között egy érdekes összefüggést is felfedezhetünk, mégpedig azt, hogy mindannyian dél-koreaiak - a Samsung, az LG és a Pantech is. Ennek az lehet az oka, hogy LTE-A képes hálózat szinte kizárólag Dél-Koreában működik, nagyon kevés még az ilyen lefedettséget garantáló szolgáltató, ráadásul a koreai lakosok előszeretettel teszik le a voksukat a hazai termékek mellett.

Az LTE-A modem mellett persze van minden más is, ami alapnak számít a csúcsmezőnyben (WLAN, Bluetooth, GPS, NFC). Az eszköz egy 5,6 hüvelykes megjelenítőt kapott, amit nagyjából szimmetrikusan helyeztek el az előlapon. Androidos kezelőszerveket ne keressünk, ezek virtuálisan fognak felbukkanni az óriási IPS technológiás, 1080p-s felbontású TFT kijelzőn. Az előre figyelő kamera Full HD felvételeket (2.0 MP) képes továbbítani a megfelelő sávszélesség megléte mellett, a főkamerával pedig 13 megapixeles fotókat lőhetünk. Még a hátlapnál maradva, egy érdekességet is megfigyelhetünk, amely furcsa módon nem kapott túl nagy figyelmet, és a Pantech sem helyezett rá nagy hangsúlyt: a kamera alatt egy ujjlenyomat leolvasó van. Ezzel új szintre emelhető a központi jelszókezelés, és minden eddiginél egyszerűbben, ám mégis magas szinten védhetjük az adatainkat.

Fehérben is választható lesz.

A motorteret képzeletben felnyitva egy Qualcomm Snapdragon 800 lapkával kerülünk szembe. Ez a megoldás a hivatalos adatok szerint négy darab 2,3 GHz-es órajelen üzemelő Krait 400 processzormagot foglal magában, a grafikus feladatokat pedig egy Adreno 330-ra bízza. A SoC mellé már-már elvárhatóan 2 GB rendszermemória került, a büszke tulajdonosoknak meg 16 vagy 32 GB beosztását kell megoldania (a bővítési lehetőségekről nem esett szó). A 153,4 x 78,3 x 10,5 milliméteres és 178 grammos házba egy 3100 mAh-s akkumulátort szorítottak be, így az üzemideje vélhetően hozza majd a kötelezőt, vagyis egy napig terhelve is bírja, finomabb bánásmóddal meg 2-3 napot húzhat ki. A töltője gyorstöltési lehetőséget kínál, így teljes lemerülésből mindössze 94 perc alatt eléri a maximumot - ez sokszor jól jöhet majd. Az operációs rendszert tekintve egyelőre az Android 4.2.2 fut rajta, de lesz Android 4.3 frissítés is, amivel érkezik az OpenGL ES 3.0 támogatás - ezzel kiaknázhatóak lesznek az Adreno 330 nyújtotta lehetőségek.

A Pantech Vega LTE-A a következő héten kezdi meg a karrierjét, és a rajtot követően exkluzív tagja lesz az dél-koreai SK Telekom kínálatának, legalábbis az első hónapjaiban, a későbbiekben más területekre is eljuthat majd. Az ajánlott fogyasztói ára egyelőre nem ismert, de nem is érdemes kedvező árszabásra számítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward