Linuxra cseréli a Windowst a Huawei?

A vállalat egy különleges Linux rendszerrel kezdte értékesíteni több notebookját.

Linuxra cseréli a Windowst a Huawei?

A Huawei a konzumer elektronikai megoldásokat tekintve főleg az okostelefonjai és a táblagépei révén ismert, de a vállalatnak egyre gyorsabban növekedő laptopkínálata is van. És most ezek kapcsán futott be egy érdekes hír, miszerint már Linuxszal is megvásárolhatóak a készülékek, ami talán azért van, mert a vállalat egy újabb fronton kíván függetlenedni az amerikai fejlesztésektől.

Amikor májusban úgy tűnt, hogy a Huawei el lesz tiltva az Android használatától, akkor természetesen arról is szó volt, hogy a kereskedelmi szankciók miatt a Windows 10 operációs rendszer használatára sem lesz jogosult. És mivel még most sem tisztázott, hogy a Huawei sorsa miként alakulat a jövőben, ezért a vállalat megelőző lépésként dönthetett úgy, hogy a Deepin Linuxot húzza a készülékeire.

A Redditen bukkant fel először a hír, hogy a Huawei néhány prémiumkategóriás laptopja már nem a Windows 10 operációs rendszerrel vásárolható meg, hanem a Linux egyik változata fut rajta előre telepítve. A Deepin egy kínai fejlesztésű megoldás, amit a legtöbb ember az egészen csinos megjelenése és a letisztult kialakítása miatt kedvel. (Érdekesség a mostani ügy kapcsán, hogy egyébként nemcsak a Huawei, aki az utóbbi időben a Linux felé indult el, a Dell és a Lenovo is olyan lépéseket tett a közelmúltban, amivel ezt népszerűsítette.) A Linuxra való átállás néhány érdeklődő szemében valószínűleg még vonzóbbá fogja tenni a különböző MateBook modelleket, de minden bizonnyal többen lesznek, akik ezt csalódásként élhetik meg. Viszont a Windows 10 utólag valószínűleg minden gond nélkül telepíthető lesz majd a Huawei noteszgépeire, az Egyesült Államok pedig nem szólhat egy szót sem, hiszen a Linux nyílt és szabadon felhasználható mindenki számára, így a Huawei teljes nyugalommal alkalmazhatja gyárilag.

Galéria megnyitása

Egyelőre csak Kínában, a Huawei elsőszámú, hivatalos értékesítési pontján, a VMallnál jelentek meg Deepin Linuxot futtató noteszgépek. És a kínálatból a Huawei MateBook X Pro, a MateBook 13, valamint a MateBook 14 érintett első körben, de a későbbiekben valószínűleg egyéb modelleknél is eljöhet a váltás pillanata. Továbbá más régiókba is eljuthatnak azok a laptopok, amik a Windows 10 operációs rendszert a Deepin Linuxra cseréli a vállalat. A Deepinnek egyébként több jó funkciója van; a rendszer beállítása például nagyon egyszerűen történhet, ha már korábban is használt ezt az ember, ugyanis az egyedi beállításokat felhős rendszeren keresztül pillanatok alatt lehet szinkronizálni, és ez tényleg szinte minden paraméterre kiterjed, még a hangerő szintjére is.

Fontos azt is kiemelni, hogy a Deepin ingyenes, míg a Microsoft által biztosított Windows 10 nem. Annyira nem lenne meglepő, ha ettől függetlenül változatlan lenne a prémium MateBookok ára, de szerencsére ez nincs így. A Windows 10 elengedésének eredményeként olcsóbbak lettek a készülékek. Az említett trió minden tagja 300 jüannal alacsonyabb összegért érhető el a Deepinnel, ami nagyjából 40-45 dolláros árcsökkentésnek fellel meg.

Galéria megnyitása

A Huawei egyelőre hivatalos közleményt nem adott ki a váltás kapcsán, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha nemzetközi szinten is meglépné ezt a cserét a kínai alakulat. A stratégiai lépés abszolút illik abba a mintába, ami mostanában a Huawei-nél megfigyelhető. A vállalat állítólag a Mate 30 széria esetében például már a Google Play-szolgáltatásokat is el fogja engedni. Idővel pedig majd a cég használhatja a notebookjain a saját rendszerét is, a HarmonyOS-t, de ez csak jóval később lesz ilyen környezetben bevethető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap