Shop menü

LETILTJA A MICROSOFT A COPILOT BILLENTYŰ-KOMBINÁCIÓJÁT: A COPILOT GOMBOT ÉS AZ ÚJ SZÁMÍTÓGÉPEKET NÉPSZERŰSÍTIK

A Win+C billentyű-kombináció a múlté, helyette használhatjuk a dedikált Copilot billentyűt, már ha van. Ha nincs, be lehet szerezni új PC-t vagy új billentyűzetet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Letiltja a Microsoft a Copilot billentyű-kombinációját: a Copilot gombot és az új számítógépeket népszerűsítik

A Microsoft fejlesztői egy furcsa döntést hoztak, ami igazából valamilyen szinten érthető, ha a dolgok mélyére ásunk, ugyanakkor elégedetlenkedést is eredményez majd egyes körökben. Arról van szó, hogy a Windows 11 Insider Preview Build 22635.3785-ös verziójában bevezettek egy változtatást, amelynek eredményeként nem lesz többé használható a Win+C billentyű-kombináció arra, hogy a Copilot asszisztenst megjelenítsük. Mivel jelenleg a 24H2 frissítőcsomag újításait készítik elő, erősen valószínű, hogy ez a változás később a széles körben elérhető Windows 11 kiadásokban is tetten érhető lesz.

Hogy erre miért van szükség? A hivatalos verzió szerint azért, mert a Copilot felhasználói élmény fejlesztése révén most már rendelkezésre áll Copilot alkalmazás, ami ki van tűzve a tálcára. Innen kényelmesen elérhető a funkció, akár kattintással, akár a dedikált Copilot gomb használatával, éppen ezért úgy gondolták, a jól megszokott Win+C billentyű-kombinációnak  mennie kell. Ez a hivatalos narratíva szerint azért szükséges, mert a Copilot oldalsávot is lecserélik, a helyét dedikált app veszi át, amit át lehet méretezni és ugyanúgy lehet kezelni, mint bármilyen másik normál alkalmazást. Noha ez a magyarázat elfogadható, másképp is lehet indokolni a döntést.

Galéria megnyitása

A Win+C billentyű-kombináció meghagyása igazából nem lenne probléma, így ugyanis azoknál a rendszereknél is maradna gyorsgomb, amelyek még nem rendelkeznek dedikált Copilot billentyűvel. A lépés sokkal inkább arra utalhat, hogy a Microsoft az új notebookok és asztali számítógépek értékesítését szeretné segíteni, amelyek már rendelkeznek Copilot gombbal, és amelyek esetleg a Copilot+ PC kategória követelményeinek is megfelelnek. Utóbbiakból egyelőre még csak a Snapdragon X alapú modellek jelentek meg, de később az AMD RYZEN AI 300-as, illetve az Intel Lunar Lake és Arrow Lake alapú megoldásai is csatlakoznak hozzájuk.

A lépés tehát sok esetben válthat majd ki negatív visszajelzéseket, de természetesen arra is van mód, hogy a Win+C billentyű-kombinációt megtartsuk, vagy éppen újabb billentyű-kombinációval helyettesítsük, ha gyorsan, billentyű-kombinációval szeretnénk elérni a Copilot alkalmazást. Ehhez használhatunk gyorsgombok beállítására alkalmas szoftvereket, mint amilyen például az AutoHotkey. Ezen keresztül a Copilotnál érvényben lévő „Bal Shit + Windows gomb + F23” billentyű-kombinációt bármilyen egyéb billentyű-kombinációhoz hozzárendelhetjük, akár a korábbi Win+C kombóhoz is. Az F23 egyébként nem elírás, az 1980-as évek folyamán az IBM billentyűzeteken használatban volt ez a gomb is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére